Početna stranica Početna stranica

Oliclinomel N7-1000E
alanin, arginin, glicin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, treonin, triptofan, tirozin, valin, natrijum-acetat, natrijum-glicerofosfat, kalijum-hlorid, magnezijum-hlorid, glukoza, kalcijum-hlorid, maslinovo i sojino ulje, mešavina

UPUTSTVO ZA LEK


Oliclinomel N7-1000E, 20,7 g/L + 11,5 g/L + 10,3 g/L + 4,8 g/L + 6 g/L + 7,3 g/L + 5,8 g/L + 4 g/L + 5,6

g/L + 6,8 g/L + 5 g/L + 4,2 g/L + 1,8 g/L + 0,4 g/L + 5,8 g/L + 6,12 g/L + 5,36 g/L + 4,47 g/L + 1,12 g/L +

400 g/L + 0,74 g/L + 200g/L, emuzija za infuziju


alanin, arginin, glicin, histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, treonin, triptofan, tirozin, valin, natrijum-acetat, natrijum-glicerofosfat, kalijum-hlorid, magnezijum-hlorid, glukoza, kalcijum- hlorid, maslinovo i sojino ulje, mešavina


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.


U ovom uputstvu pročitaćete:


  1. Šta je lek Oliclinomel N7-1000E i čemu je namenjen

  2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Oliclinomel N7-1000E

  3. Kako se primenjuje lek Oliclinomel N7-1000E

  4. Moguća neželjena dejstva

  5. Kako čuvati lek Oliclinomel N7-1000E

  6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

  1. Šta je lek Oliclinomel N7-1000E i čemu je namenjen

    Lek Oliclinomel N7-1000E je emulzija za infuziju.Ovaj lek se nalazi u trodelnoj kesi.


    Jedan odeljak kese sadrži rastvor glukoze sa kalcijumom, drugi sadrži emulziju lipida i treći sadrži rastvor aminokiselina sa elektrolitima.


    Farmakoterapijska grupa: Rastvor za parenteralnu ishranu/kombinacije


    Lek Oliclinomel N7-1000E je namenjen za intravensku ishranu odraslih i dece starije od 2 godine u slučajevima kada normalna ishrana preko usta nije moguća, nedovoljna je ili je kontraindikovana.


    Lek Oliclinomel N7-1000E se sme upotrebljavati samo pod kontrolom lekara.

  2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Oliclinomel N7-1000E Lek Oliclinomel N7-1000E ne smete primati:

    • ako je pacijent nedonošče, odojče ili dete mlađe od 2 godine,

    • ako ste preosetljivi (alergični) na jaja, proteine soje, kikirikija ili na kukuruz odnosno proizvode na bazi kukuruza (videti odeljak Upozorenja i mere opreza u nastavku) ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka (navedene u odeljku 6),

    • ako Vaš organizam ima problema sa korišćenjem (metabolizmom) aminokiselina,

    • ako imate naročito velike koncentracije masti u krvi (hiperlipidemija),

    • ako imate hiperglikemiju (koncentracije šećera u krvi veće od normalnih vrednosti),

    • ako je koncentracija jednog od elektrolita (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum i/ili fosfor) povećana u krvi u odnosu na normalne vrednosti.


    U svim slučajevima Vaš lekar će proceniti da li treba da Vam da Oliclinomel N7-1000E, zavisno od Vašeg uzrasta, telesne mase i kliničkog stanja, kao i rezultata svih neophodnih, izvedenih testova.


    Upozorenja i mere opreza

    Razgovarajte sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što primite lek Oliclinomel N7-1000E.


    Prebrza primena rastvora totalne parenteralne ishrane može da dovede do ozbiljnih i fatalnih posledica-smrti.


    Ako se pojave neuobičajeni znaci ili simptomi alergijske reakcije kao što su groznica, jeza, osip ili poteškoće pri disanju, prekomerno znojenje, mučnina i glavobolja, infuzija se mora odmah prekinuti. Ovaj lek sadrži ulje soje i fosfatide jajeta koji mogu da izazovu teške alergijske reakcije.

    Primećene su i unakrsne alergijske reakcije između proteina soje i kikirikija.


    Lek Oliclinomel N7-1000E sadrži glukozu poreklom iz kukuruza, što može da uzrokuje reakcije preosetljivosti ako ste alergični na kukuruz odnosno proizvode na bazi kukuruza (videti odeljak Lek Oliclinomel N7-1000E ne smete primati: iznad).


    Teškoće pri disanju takođe mogu da budu znak da su formirane male čestice koje blokiraju krvne sudove u plućima (plućni vaskularni precipitati). Ako osetite bilo kakvo otežano disanje, recite svom lekaru ili medicinskoj sestri. Oni će odlučiti koje mere treba preduzeti.


    Antibiotik ceftriakson ne sme se mešati ili istovremeno primenjivati sa bilo kojim rastvorom koji sadrži kalcijum (uključujući i Oliclinomel N7-1000E) koji dobijate kroz venu. Ovi lekovi ne smeju se zajedno primeniti ni kroz različite infuzione linije ni na različitim mestima primene infuzije.

    Ipak, Oliclinomel N7-1000E i ceftriakson mogu se primeniti jedan za drugim ukoliko se koriste infuzione linije na različitim mestima ili ukoliko se linije zamene ili temeljno isperu fiziološkim rastvorom između infuzija kako bi se izbegla precipitacija.


    Vaš lekar će pratiti i kontrolisati vrednosti triglicerida (tip masnoća u krvi).

    Određeni lekovi i bolesti mogu povećati rizik od razvoja infekcije ili sepse (prisustvo bakterija u krvi). Postoji određen rizik da možete dobiti infekciju ili sepsu ako je cev (intravenski kateter) plasiran u Vašu venu.Vaš lekar će pažljivo posmatrati pojavu bilo kojeg znaka infekcije. Pacijenti kojima je potrebna parenteralna ishrana zbog svoje bolesti (davanje hrane kroz cev u venu) mogu imati veće šanse da dobiju infekciju (zbog svog zdravstvenog stanja). Koristeći aseptičnu tehniku pri plasiranju i održavanju katetera i upotebom nutricione formule može se smanjiti rizik od infekcije.

    Opreznost je potrebna pri primeni leka Oliclinomel N7-1000E ako imate:

    • ozbiljne probleme sa bubrezima. Takođe, morate obavestite svog lekara ako ste na dijalizi (veštački bubreg) ili imate drugu vrstu lečenja primenom prečišćavanja krvi,

    • ozbiljno oboljenje jetre,

    • problem sa zgrušavanjem krvi,

    • problem sa nadbubrežnom žlezdom koja ne funkcioniše u fiziološkim granicama (nadbubrežna insuficijencija). Nadbubrežne žlezde trouglastog oblika nalaze se na vrhu bubrega.

    • srčanu insuficijenciju,

    • bolest pluća,

    • akumulaciju-nagomilavanje vode (hiperhidrataciju),

    • nedovoljnu količinu vode u organizmu (dehidrataciju),

    • velike koncentracije šećera u krvi (dijabetes) koji vi niste lečili,

    • srčani udar ili šok (usled iznenadnog otkazivanja rada srca),

    • tešku metaboličku acidizu (kada je krv previše kisela),

    • generalizovanu infekciju (sepsu),

    • komu.


    Ako je pacijent dete, lekar će pažljivo pratiti status tečnosti i/ili vrednosti parametara krvne slike.


    Sindrom preopterećenja mastima je uočen pri primeni leka Oliclinomel N7-1000E i sličnih lekova. Smanjena ili ograničena sposobnost organizma da ukloni masti sadržane u leku Oliclinomel N7-1000E može dovesti do

    „sindroma preopterećenja mastima” (videti odeljak 4).


    Bez prethodne provere kompatibilnosti ne sme se ništa dodavati emulziji za infuziju. Formiranje čestica ili taloženje lipidne emulzije može dovesti do začepljenja krvnih sudova.


    Ako su Vaše koncentracije šećera u krvi veoma velike, lekar će prilagoditi brzinu davanja leka Oliclinomel N7-1000E ili će vam dati insulin. Preporučuje se da upotreba parenteralne ishrane počne sporo i pažljivo ako ste neuhranjeni, a neophodno je da primite parenteralnu ishranu.


    Balans vode i soli u Vašem telu i metabolički poremećaji biće ispravljeni pre početka infuzije. Vaš lekar će nadgledati Vaše stanje tokom primanja ovog leka pa može promeniti doziranje ili Vam može, ukoliko je to neophodno, dati dodatne nutrijente kao što su vitamini, elektroliti i oligoelementi.


    Kako bi proverio efikasnost i bezbednost tokom primene ovog leka, lekar će obaviti klinička i laboratorijska ispitivanja tokom infuzije. Ako ovaj lek primate nekoliko nedelja, Vaša krv će se redovno kontrolisati. Ova ispitivanja su posebno neophodna ako patite od određenih stanja kao što su bolesti jetre, bolesti bubrega, bolesti kod kojih organizam ne može da iskoristi aminokiseline, bolesti kod kojih krv postaje prekisela, bolesti kod kojih je koncentracija masti i holesterola povećana, dijabetes ili ako patite od anemije ili imate poteškoće sa zaustavljanjem krvarenja.


    Ukoliko tokom infuzije primetite bol, osećaj pečenja, ukočenost, oticanje ili promenu boje kože na mestu primene infuzije ili curenje infuzije, obavestite svog lekara ili medicinsku sestru. Primena leka biće zaustavljena odmah i započeće se na drugoj veni.

    Deca i adolescenti


    Ako je pacijent dete, neophodno je posebno paziti da se primeni odgovarajuća doza. Zavisno od doze i trajanja, može biti potrebna nadoknada vitamina i oligoelemenata. Potreban je veći oprez zbog povećane osetljivosti dece na infekcije.


    Drugi lekovi i Oliclinomel N7-1000E

    Obavestite Vašeg lekara ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.


    Lek Oliclinomel N7-1000E ne smete primenjivati zajedno sa krvlju u istom infuzionom setu.


    Lek Oliclinomel N7-1000E sadrži kalcijum. Ne sme se primenjivati u isto vreme i kroz istu cevčicu sa antibiotikom ceftriaksonom zbog mogućnosti precipitacije. Ukoliko se ovi lekovi primenjuju jedan za drugim pomoću jedne linije, ona se u međuvremenu mora temeljno isprati.


    Maslinovo i sojino ulje prisutni u leku Oliclinomel N7-1000E sadrže vitamin K. To obično ne utiče na lekove koji imaju antikoagulantno dejstvo (antikoagulansi) kao kumarin. Ipak, ako uzimate antikoagulantne lekove obavestite Vašeg lekara.


    Lipidi u ovom leku mogu uticati na rezultate nekih laboratorijskih testova. Vaš lekar će uzeti uzorke Vaše krvi za analizu posle 5 do 6 sati od završetka infuzije da bi bio siguran da su lipidi-masti uklonjeni iz krvi.


    Lek Oliclinomel N7-1000E sa elektrolitima sadrži kalijum. Posebna opreznost je potrebna kod pacijenata koji u terapiji upotrebljavaju diuretike, ACE inhibitore ili antagoniste angiotenzin II receptora ili imunosupresivne lekove. Kombinacije sa ovim lekovima mogu da dovedu do povećanja koncentracije kalijuma u krvi.


    Trudnoća, dojenje i plodnost

    Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom lekaru za savet pre nego što uzmete ovaj lek.


    Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

    Nije primenljivo.


    Lek Oliclinomel N7-1000E sadrži lecitin jajeta, prečišćeni

    U slučaju alergije na proteine jaja ne koristiti ovaj lek.


  3. Kako se primenjuje lek Oliclinomel N7-1000E

    Lek Oliclinomel N7-1000E se primenjuje kod odraslih i dece starije od dve godine.

    Lek je u obliku emulzije za infuziju i daje se setom za infuziju u veliku venu grudnog koša.

    Primena infuzije može trajati onoliko dugo vremena koliko je potrebno, u zavisnosti od Vašeg kliničkog stanja.

    Lek Oliclinomel N7-1000E je za jednokratnu upotrebu.


    Doziranje-Odrasli


    Vaš lekar će odlučiti koliko ćete infuzije primiti u zavisnosti od vaših individualnih potreba i kliničkog stanja.

    Maksimalna dnevna doza je 33 mL emulzije po kg telesne mase. Na primer: za pacijenta teškog 70 kg, maksimalna dnevna doza ne prelazi 2310 mL ove emulzije za infuziju (33 mL emulzije pomnoženo sa 70 kg).

    Doziranje kod dece starije od dve godine


    Lekar će odlučiti koliko leka će biti neophodno Vašem detetu, kao i koliko dugo vremena. To će zavisiti od uzrasta deteta, telesne mase, kliničkog stanja, unosa tečnosti i energetskih dnevnih potreba i potreba za azotom.

    Maksimalna dnevna doza je 75 mL emulzije po kilogramu telesne mase. Na primer: ako je pacijent dete telesne mase 30 kg, najveća dnevna doza ne sme biti veća od 2250 mL emulzije (75 mL emulzije pomnoženo sa 30 kg).


    Ako ste primili više leka Oliclinomel N7-1000E nego što treba

    Ako ste primili više leka nego što treba ili ako ste primili odgovarajuću količinu brže nego što treba, to može povećati količinu krvi u cirkulaciji i kiselost krvi.

    Zbog sadržaja glukoze može doći do prevelike količine glukoze u krvi i mokraći, dok lipidni deo može povećati trigliceride u Vašoj krvi. Prevelika količina leka Oliclinomel N7-1000E može izazvati mučninu, povraćanje, jezu, bol u grudima, glavobolju, nepravilan rad srca ili tahikardiju i poremećaj elektrolita. U tim slučajevima treba trenutno prekinuti infuziju.


    U nekim teškim slučajevima, Vaš lekar može primeniti privremenu bubrežnu dijalizu koja će pomoći bubrezima da uklone višak leka.


    Kako bi sprečio nastanak ovih događaja, lekar će redovno kontrolisati Vaše stanje i testirati određene parametre u krvi.


    Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru.


  4. Moguća neželjena dejstva

    Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek. Ako primetite bilo kakve promene nakon ili tokom primene infuzije, obavestite odmah svog lekara ili medicinsku sestru.


    Ispitivanja koja će sprovesti lekar dok primate lek omogućiće da se pojava neželjenih dejstava svede na minimum.


    Infuziju treba odmah zaustaviti ako se pojave neuobičajeni znaci ili simptomi alergijske reakcije (preosetljivost na proteine jaja ili soje) kao što su povišena telesna temperatura, jeza, osip ili poteškoće pri disanju, prekomerno znojenje, mučnina i glavobolja.


    Sledeća neželjena dejstva su prijavljena pri primeni leka Oliclinomel N7-1000E:


    Povremena neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek):

    - Alergijske reakcije


    Nepoznata učestalost (ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka):

    • Suženje disajnih puteva, zviždanje prilikom disanja i/ili kašljem (bronhospazam kao deo alergijske reakcije)

    • Tremor

    • Dijareja, mučnina, povraćanje

    • Neuobičajeno crvenilo kože (eritem), prekomerno znojenje

    • Bol u ekstremitetima, grčenje mišića

    • Isticanje infuzije u okolno tkivo (ekstravazacija) što može da ima za posledicu oticanje/edem na mestu primene infuzije, bol, iritaciju i zapaljenje vena, crvenilo/toplinu, lokalno oštećenje tkiva, odumiranje tkiva ili plikove

    • Groznica, jeza, zapaljenje

    • Smanjena ili ograničena sposobnost uklanjanja lipida sadržanih u leku Oliclinomel N7-1000E može da dovede do povećanih koncentracija masnoća u krvi („sindrom preopterećenja mastima”). To može biti uzrokovano predoziranjem, ali se takođe može pojaviti na početku infuzije, čak ako se ona sprovodi prema uputstvima, a praćeno je naglim pogoršanjem kliničkog stanja pacijenta. Ovo stanje karakterišu povećane koncentracije masnoća u krvi, groznica, masna infiltracija jetre (velike koncentracije masnoće u jetri), povećanje volumena jetre, anemija (smanjenje broja crvenih krvnih ćelija što može dovesti do bledila kože te izazvati slabost ili nedostatak vazduha), smanjenje broja belih krvnih ćelija i krvnih pločica, probleme sa zgrušavanjem krvi i/ili koma. Svi navedeni simptomi obično nestaju nakon prekida infuzije emulzije lipida.


      Sledeća neželjena dejstva su prijavljena kod sličnih lekova:


      Nepoznata učestalost (ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka):

      • Formiranje malih čestica koje blokiraju krvne sudove u plućima (plućno vaskularni precipitati) što za posledicu ima emboliju pluća i otežano disanje (respiratorni distres).

      • Smanjenje broja krvnih pločica – trombocita (smanjenje broja ćelija odgovornih za zgrušavanje krvi što može dovesti do krvarenja, npr. iz nosa).

      • Problemi sa eliminacijom žuči (holestaza), uvećanje jetre, žutica (žuta prebojenost kože ili beonjača zbog problema sa jetrom ili krvi).

      • Preosetljivost.

      • Povećane vrednosti enzima jetre, uključujući povećane vrednosti masnoća u krvi (povećane vrednosti trigliceridi u krvi), povećane vrednosti bilirubina u krvi.

      • Povećane koncentracije azota u krvi (azotemija).


    Prijavljeno je smanjenje broja belih krvnih ćelija i krvnih pločica kod dece. Prijavljivanje neželjenih reakcija

    Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS):


    Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu

    Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija

    website:

    e-mail: nezeljene.reakcije@alims.gov.rs


  5. Kako čuvati lek Oliclinomel N7-1000E

    Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.


    Ne smete koristiti lek Oliclinomel N7-1000E posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.


    Ne zamrzavati.

    Čuvati kesu u spoljašnjoj kartonskoj kutiji, radi zaštite od svetlosti.


    Rok upotrebe nakon prvog otvaranja/rekonstitucije/razblaživanja:

    Pripremljena (rekonstituisana) emulzija je stabilna najviše 7 dana na temperaturi od 2 °C do 8 °C, nakon čega se može čuvati još najviše 48 sati na temperaturi do 25 °C.

    Nakon dodavanja suplemenata (elektroliti, organski fosfati, mikroelementi, vitamini) mikstura je pre upotrebe hemijski i fizički stabilna 7 dana na temperaturi od 2 °C do 8 °C, nakon čega se može čuvati još najviše 48 sati na temperaturi do 25 °C. Sa mikrobiološke tačke gledišta, emulziju za infuziju treba iskoristiti odmah nakon dodavanja dodataka. Ako se ne primeni odmah, čuvanje i uslovi čuvanja pre upotrebe su odgovornost korisnika i čuvanje ne bi uobičajeno trebalo da bude duže od 24 sata pri temperaturi od 2 °C do 8 °C, osim kada je dodavanje suplemenata bilo u kontrolisanim i proveravanim aseptičnim uslovima.


    Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.


  6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije Šta sadrži lek Oliclinomel N7-1000E

Aktivne supstance u svakoj kesi nakon pripremljene (rekonstituisane) smeše za emulziju su:


Aktivne supstance

1000 mL

2000 mL

mešavina prečišćenog maslinovog i prečišćenog sojinog ulja*

40,00 g

80,00 g

alanin

8,28 g

16.56 g

arginin

4,60 g

9,20 g

glicin

4,12g

8,24 g

histidin

1,92 g

3,84 g

izoleucin

2,40 g

4,80 g

leucin

2,92 g

5,84 g

lizin

2,32 g

4,64 g

(u obliku lizin-hidrohlorida)

(2,90)g

(5,80)g

metionin

1,60 g

3,20 g

fenilalanin

2,24 g

4,48 g

prolin

2,72 g

5,44 g

serin

2,00 g

4,00 g

treonin

1,68 g

3,36 g

triptofan

0,72 g

1,44 g

tirozin

0,16 g

0,32 g

valin

2,32 g

4,64 g

natrijum-acetat, trihidrat

2,45 g

4,90 g

natrijum-glicerofosfat, pentahidrat

2,14 g

4,29 g

kalijum-hlorid

1,79 g

3,58 g

magnezijum-hlorid, heksahidrat

0,45 g

0,90 g

glukoza

160,00 g

320,00 g

(u obliku glukoza-monohidrata)

(176,00 g)

(352,00 g)

kalcijum hlorid, dihidrat

0,30 g

0,59 g

ukupne kalorije (kcal)

1200

2400

neproteinske kalorije (kcal)

1040

2080



Nosilac dozvole i proizvođač Nosilac dozvole

DIACELL D.O.O. BEOGRAD

Ilije Garašanina 23 Beograd


Proizvođač

BAXTER SA

Boulevard René Branquart 80 Lessines

Belgija


Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

April, 2019.


Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini recepta.


Broj i datum dozvole:

Oliclinomel N7-1000E, 6 x 1000 mL: 515-01-01893-18-001 od 17.04.2019.

Oliclinomel N7-1000E, 4 x 2000 mL: 515-01-01895-18-001 od 17.04.2019.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:


Terapijske indikacije


Parenteralna ishrana odraslih i dece uzrasta iznad 2 godine kada oralna ili enteralna ishrana nije moguća, ili je nedovoljna ili je kontraindikovana.


Doziranje i način primene

Doziranje


Doziranje leka Oliclinomel N7-1000E zavisi od potrošnje energije i kliničkog stanja pacijenta, telesne mase i sposobnosti pacijenta da metaboliše sastojke infuzije Oliclinomel N7-1000E, kao i od dodatne energije ili proteina dobijenih oralnim/enteralnim putem, i veličinu kese treba odabrati u odnosu na ove faktore.

Primena se može produžiti onoliko dugo koliko to zahteva kliničko stanje pacijenta. Maksimalna dnevna doza

Maksimalna dnevna doza ne sme da se prekorači kod odraslih i pedijatrijskih pacijenata. Zbog nepromenljivog sastava višekomorne kese, možda neće biti moguće da se istovremeno zadovolje sve nutritivne potrebe pacijenata. Mogu postojati klinička stanja pacijenata koja zahtevaju količine hranljivih materija koje su različite od onih koje su prisutne u kesi.


Doziranje kod odraslih


Potrebe

Prosečne potrebe organizma za azotom su od 0,16 do 0,35 g/kg/dan (oko 1 do 2 g aminokiselina/kg/dan). Energetske potrebe variraju zavisno od uzrasta pacijenta, stanja uhranjenosti i stepena katabolizma. U proseku su između 20 i 40 kcal/kg/dan.


Maksimalna dnevna doza

Maksimalna dnevna doza leka Oliclinomel N7-1000E je definisana energetskom komponentom. Maksimalna dnevna doza iznosi 33 mL/kg telesne mase (ekvivalentno 1,32 g aminokiselina, 5,28 g glukoze, 1,32 g lipida, 1,06 mmol natrijuma i 0,79 mmol kalijuma po kg). Na primer 2310 mL ove emulzije za infuziju potrebno je za pacijenta telesne mase 70 kg.


Doziranje kod adolescenata i dece uzrasta iznad 2 godine

Nisu sprovedene kliničke studije u pedijatrijskoj populaciji.


Potrebe:

Deca uzrasta od 2 do 11 godina: Prosečne potrebe organizma za azotom su 0,16 do 0,35 (maksimalno do 0,45) g/kg/dan što odgovara 1-2 (maksimalno do 3) g aminokiselina/kg/dan.

Deca uzrasta od 12 do 18 godina: Prosečne potrebe organizma za azotom su 0,16 do 0,35 g/kg/dan što odgovara 1-2 g aminokiselina/kg/dan.


Energetske potrebe variraju zavisno od uzrasta pacijenta, uhranjenosti i stepena katabolizma. U proseku su: Deca uzrasta od 2 do 11 godina: 60 – 90 kcal/kg/dan

Deca uzrasta od 12 do 18 godina: 30 - 75 kcal/kg/dan.


Doziranje

Doziranje se bazira na unosu tečnosti i dnevnim potrebama za azotom. Ovi unosi moraju biti prilagođeni stepenu hidriranosti deteta.


Maksimalna dnevna doza

Maksimalna dnevna doza je 75 mL/kg telesne mase (ekvivalentno 3 g aminokiselina, 12 g glukoze, 3 g lipida, 2,4 mmol natrijuma i 1,8 mmol kalijuma po kg telesne mase).


Po pravilu, doza ne treba da bude veća od 3 g/kg/dan aminokiselina i/ili 17 g/kg/dan glukoze i/ili 3 g/kg/dan lipida i/ili 100 mL/kg/dan tečnosti, izuzev u posebnim slučajevima.


Način i dužina primene

Samo za jednokratnu primenu.

Nakon otvaranja kese, sadržaj treba odmah primeniti i ne čuvati ga za sledeću infuziju. Izgled nakon rekonstituisanja: homogena tečnost mlečnog izgleda.

Za uputstva o pripremi i rukovanju emulzijom za infuziju, videti odeljak Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka (i druga uputstva za rukovanje lekom).


Lek Oliclinomel N7-1000E se primenjuje intravenski, isključivo kroz centralnu venu (zbog velike osmolarnosti).


Preporučeno trajanje infuzije za parenteralnu ishranu je između 12 i 24 sata.

Brzinu primene infuzije treba prilagoditi dozi koja se primenjuje, karakteristikama finalne mešavine za infuziju, dnevnom unosu tečnosti i trajanju infuzije (videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).

Uobičajeno je da se brzina infuzije postupno povećava tokom prvog sata.


Maksimalna brzina infuzije kod odraslih

Po pravilu, ne treba da bude veća od 1,5 mL/kg/sat, što odgovara 0,06 g aminokiselina, 0,24 g glukoze i 0,06 g lipida/kg telesne mase/sat.

Po pravilu, maksimalna brzina infuzije kod odraslih ne treba da bude veća od 0,10 g/kg/sat aminokiselina i/ili 0,25 g/kg/sat glukoze i/ili 0,15 g/kg/sat lipida, izuzev u posebnim slučajevima


Maksimalna brzina infuzije za decu uzrasta od 2 do 11 godina

U ovoj uzrasnoj kategoriji, ograničavajući faktor za brzinu primene je koncentracija lipida. Po pravilu, ne treba da bude veća od 3,3 mL/kg/sat emulzije za infuziju, što odgovara 0,13 g aminokiselina, 0,52 g glukoze ili 0,13 g lipida/kg telesne mase/sat.


Maksimalna brzina infuzije za decu uzrasta od 12 do 18 godina

U ovoj uzrasnoj kategoriji, ograničavajući faktor za brzinu primene je koncentracija lipida. Po pravilu, ne treba da bude veća od 3,0 mL/kg/sat emulzije za infuziju, što odgovara 0,12 g aminokiselina, 0,48 g glukoze ili 0,12 g lipida/kg telesne mase/sat.


Po pravilu, maksimalne brzine infuzije su:

Deca uzrasta od 2 do 11 godina: 0,20 g/kg/sat aminokiselina i/ili 1,20 g/kg/sat glukoze i/ili 0,13 g/kg/sat lipida, izuzev u posebnim slučajevima.

Deca uzrasta od 12 do 18 godina: 0,12 g/kg/sat aminokiselina i/ili 1,20 g/kg/sat glukoze i/ili 0,13 g/kg/sat lipida, izuzev u posebnim slučajevima.


Kontraindikacije

Primena leka Oliclinomel N7-1000E je kontraindikovana u sledećim situacijama:


Ekstravazacija

Mesto gde je plasiran kateter treba redovno pratiti kako bi se identifikovali znaci ekstravazacije. Ako dođe do ekstravazacije, primenu leka treba odmah zaustaviti, pri čemu treba zadržati na mestu plasirani kateter ili kanilu za potrebe trenutnog zbrinjavanja pacijenta. Ako je moguće, treba sprovesti aspiraciju kroz kateter/kanilu u cilju smanjenja količine tečnosti u tkivima pre uklanjanja katetera/kanile.

Kada se infuzija primenuje u ekstremitet, položaj ekstremiteta treba da bude uzdignut.

U zavisnosti od ekstravazacije leka (uključujući lek(ove) dodat(e) leku Oliclinomel N7-1000E, ako je potrebno) i faze/stepena bilo koje povrede, moraju se preduzeti odgovarajuće posebne mere. Opcije koje mogu biti uključene su: nefarmakološke, farmakološke i/ili hirurške intervencije. U slučaju pogoršanja na zahvaćenom mestu (kontinuirani bol, nekroza, ulceracije, sumnja na sindrom odeljka (engl. compartment syndrome)), treba odmah konsultovati hirurga.

Mesto ekstravazacije treba prati najmanje svakih 4 sata u toku prva 24 sata, a zatim jednom dnevno. Infuzije se ne sme ponovo primeniti u istu centralnu venu.


Specijalne mere opreza kod dece

Kada se primenjuje kod dece starije od 2 godine, bitno je koristiti kesu čija zapremina odgovara dnevnoj dozi.

Postoji uvek potreba za dodatkom vitamina i oligoelemenata. Treba koristiti pedijatrijske formulacije.


Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Nisu sprovedene studije interakcija.


Moguće je stvaranje precipitata ceftriakson-kalcijuma kada se ceftiakson pomeša sa rastvorima koji sadrže kalcijum u istoj infuzionoj liniji. Ceftriakson ne sme da se meša ili primenjuje istovremeno sa intravenskim rastvorima koji sadrže kalcijum, uključujući i Oliclinomel N7-1000E, kroz istu infuzionu liniju (npr. Y- mesto). Ipak, ceftriakson i rastvori koji sadrže kalcijum mogu se primeniti jedan za drugim ako se između uzastopne primene ovih infuzija infuzione linije temeljno isperu kompatibilnim rastvorom (videti odeljke Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka i Inkompatibilnost).

Oliclinomel N7-1000E sadrži vitamin K, prirodno prisutan u emulziji lipida. Količina vitamina K u preporučenim dozama u leku Oliclinomel N7-1000E ne utiče na efekte derivata kumarina.


Ova emulzija za infuziju ne sme se primeniti istovremeno sa krvlju putem istog seta za infuziju jer postoji mogućnost nastanka pseudoaglutinacije.


Lipidi u ovoj emulziji mogu menjati, tj. uticati na rezultate nekih laboratorijskih testova (npr. bilirubin, laktatna dehidrogenaza, saturacija kiseonikom, hemoglobin u krvi) ako se uzorci krvi uzmu pre nego što se lipidi eliminišu (oni se generalno eliminišu posle perioda od 5 do 6 sati posle njihove primene).


Zbog prisustva kalijuma u leku Oliclinomel N7-1000E, potreban je oprez, posebno kod pacijenata koji u terapiji upotrebljavaju diuretike koji štede kalijum (npr. amilorid, spironolakton, triamteren), inhibitore angiotenzin konvertujućeg enzima (ACE), antagoniste angiotenzin II receptora ili imunosupresive kao što su takrolimus ili ciklosporin, jer postoji rizik od nastanka hiperkalemije.


Plodnost, trudnoća i dojenje

Za sada, nema dovoljno relevantnih kliničkih podataka koji bi procenili podnošljivost sastojaka leka Oliclinomel N7-1000E kod žena koje su trudne ili doje.


U odsustvu podataka, lekar koji propisuje lek mora da proceni odnos koristi za majku i rizika za dete pre primene emulzije bilo tokom trudnoće, bilo kod žena koje doje svoju decu.


Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Nisu sprovedene studije o uticaju leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.


Neželjena dejstva

Potencijalna neželjena dejstva mogu se javiti kao posledica nepravilne primene (npr. predoziranja, prevelika brzina davanja infuzije) (videti odeljke Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka i Predoziranje).


Na početku infuzije, svi neuobičajeni znaci ili simptomi alergijske reakcije (npr. preznojavanje, groznica, jeza, glavobolja, osip na koži, otežano disanje, bronhospazam) su razlog za momentalni prekid infuzije.


Lekovi Oliclinomel N4-550E, N7-1000E i N8-800 su primenjivani kod 286 pacijenata u četiri (4) kliničke studije.

U tri (3) studije je procenjivana jednostavnost primene, bezbednost i nutritivna efikasnost leka.

Dve od tri studije su bile otvorene, nekomparativne studije kod pacijenata podvrgnutih gastrointestinalnim hirurškim zahvatima zbog kancera želuca. U ovim ispitivanjima, ukupno 36 pacijenata je primilo do 40 mL/kg/dan tokom 5 dana u studiji sa lekom Oliclinomel N4-550E (N=20) i do 36 mL/kg/dan tokom 5 dana u studiji sa lekom Oliclinomel N7-1000E (N=16).


Treća studija je bila randomizovana, dvostruko slepa, aktivno kontrolisana studija efikasnosti i bezbednosti, sprovedena sa Oliclinomel N8-800 u dozi do 40 mL/kg/dan tokom 5 dana kod 28 hospitalizovanih pacijenata sa različitim medicinskim stanjima koje su zahtevale parenteralnu ishranu (npr. postoperativna dijeta, teška pothranjenost, nedovoljan ili kontraindikovan enteralni unos), a koja su povezana sa srčanim, respiratornim, gastrointestinalnim, metaboličkim, infektivnim, bubrežnim, neoplastičnim i oboljenjima nervnog sistema.


Poslednja studija je bila randomizovano, otvoreno, aktivno kontrolisano ispitivanje radi procene bezbednosti i efikasnosti primene leka Oliclinomel N4-550E kod 226 pacijenata primljenih na hiruršku intervenciju. Od ovih pacijenata, 86,3% je podvrgnuto hirurškom zahvatu (većinom abdominalne operacije zbog gastroinstestinalnih oboljenja). Planirano je da se terapijom tokom studije obezbedi 25 kcal/kg/dan tokom 5 do 14 dana.


Zbirni podaci iz kliničkih studija i postmarketinškog iskustva ukazuju na sledeća neželjena dejstva u vezi sa primenom leka Oliclinomel:


Klasa sistema organa (SOC)

Preporučeni MedDRA termini

Učestalosta

Poremećaji imunskog sistema

Reakcije preosetljivosti

Bronhospazam (u sklopu alergijskih reakcija)

Povremenob

Nepoznatoc

Povrede, trovanja i proceduralne komplikacije

Sindrom preopterećenja mastima

Nepoznatoc

Poremećaji nervnog sistema

Tremor

Nepoznatoc

Gastrointestinalni poremećaji

Dijareja Povraćanje Mučnina

Nepoznatoc

Nepoznatoc Nepoznatoc

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Eritemd

Hiperhidroza

Nepoznatoc

Nepoznatoc

Poremećaji mišićno- koštanog sistema i vezivnog tkiva

Bol u ekstremitetima Mišićni spazam

Nepoznatoc

Nepoznatoc

Opšti poremećaji i reakcije

Edem/otok na mestu primene infuzijed

Nepoznatoc

na mestu primene

Bol na mestu primene infuzijed

Nepoznatoc

Ekstravazacija na mestu infuzije

Nepoznatoc

Reakcija na mestu primene infuzije

Nepoznatoc

Groznica

Nepoznatoc

Vezikule na mestu primene infuzijed

Nepoznatoc

Osećaj slabosti

Nepoznatoc

Jeza

Nepoznatoc

Flebitis na mestu kateterad

Nepoznatoc

Lokalizovani edemd

Nepoznatoc

Periferni edemd

Nepoznatoc

Osećaj vrućined

Nepoznatoc

Inflamacija

Nepoznatoc

Nekroza na mestu infuzije/čird

Nepoznatoc

a: Učestalost ispoljavanja: veoma česta (≥1/10), česta (≥1/100 - <1/10), povremena (≥1/1000 - <1/100), retka (≥1/10000 - <1/1000), veoma retka (<1/10000), nepoznato (ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka).

b: Neželjene reakcije prijavljene u kliničkim studijama, koje su se sprovodile na samo 286 pacijenata koji su primali Oliclinomel.

c: Neželjene reakcije koje su prijavljene u toku postmarketinškog ispitivanja leka Oliclinomel.

d: Neželjena dejstva koja mogu biti povezana sa ekstravazacijom.


Sledeća neželjena dejstva su prijavljena i kod drugih sličnih lekova:


Sindrom preopterećenja mastima je prijavljen pri primeni leka Oliclinomel N7-1000E kao i drugih sličnih lekova. Ovo može biti izazvano neodgovarajućom primenom (npr. predoziranje i/ili brzina infuzije veća od preporučene), ali znaci i simptomi ovog sindroma mogu se javiti i na početku infuzije kada se lek primenjuje u skladu sa uputstvima. Smanjena ili ograničena sposobnost za uklanjanje lipida koji su sadržani u leku Oliclinomel N7-1000E može dovesti do „sindroma preopterećenja mastima”.

Ovaj sindrom je povezan sa naglim pogoršanjem kliničkog stanja pacijenta i karakteriše ga sledeće: hiperlipidemija, groznica, masna infiltracija jetre (hepatomegalija), poremećaj funkcije jetre, anemija, leukopenija, trombocitopenija, poremećaji koagulacije i poremećaji CNS-a (npr. koma) i zahteva hospitalizaciju. Svi ovi simptomi su reverzibilni, tj. nestaju posle obustavljanja infuzije emulzije.


Pedijatrijska populacija


Prijavljeni su slučajevi trombocitopenije kod dece koja su primala infuziju lipida. Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS):


Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu

Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija

fax: +381 (0)11 39 51 131

website:

e-mail: nezeljene.reakcije@alims.gov.rs

Predoziranje

U slučaju nepravilne primene (predoziranja i/ili brzine davanja infuzije veće nego što je preporučeno) mogu se pojaviti znaci hipervolemije i acidoze.


Prebrza primena rastvora totalne parenteralne ishrane (TPN), uključujući i lek Oliclinomel N7-1000E može da dovede do ozbiljnih i smrtonosnih posledica (videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).


Hiperglikemija, glikozurija, kao i hiperosmolarni sindrom mogu nastati posle prekomerne primene glukoze.


Prebrza infuzija ili primena prevelike zapremine može izazvati mučninu, povraćanje, jezu, bol u grudima, glavobolju, nepravilan rad srca ili tahikardiju, i disbalans elektrolita. U tim situacijama, infuziju treba odmah obustaviti.


Smanjena sposobnost za uklanjanje lipida može da dovede do „sindroma preopterećenja mastima”, čiji su simptomi reverzibilni, tj. nestaju posle prekida infuzije lipida (takođe videti odeljak Neželjena dejstva).


U nekim teškim slučajevima, može biti neophodna primena hemodijalize, hemofiltracije ili hemodijafiltracije.


Lista pomoćnih supstanci

Lipidna emulzija:


Inkompatibilnost

Ne treba dodavati druge lekove ili supstance u jedan od tri odeljka kese ili u već pripremljenu (rekonstituisanu) emulziju, bez prethodne potvrde njihove kompatibilnosti i stabilnosti tako dobijenog preparata (pre svega, stabilnosti lipidne emulzije ili stvaranja precipitata) (videti odeljak Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka (i druga uputstva za rukovanje lekom)).


Kao i kod bilo koje smeše za parenteralnu ishranu, odnosi kalcijuma i fosfata moraju da se razmotre. Prekomerno dodavanje kalcijuma i fosfata, posebno u obliku mineralnih soli, može dovesti do formiranja precipitata kalcijum-fosfata.


Inkompatibilnost može nastati u izuzetno kiseloj sredini (niska pH vrednost) ili pri neodgovarajućem sadržaju dvovalentnih katjona (Ca2+ i Mg2+), koji mogu narušiti stabilnost lipidne emulzije.


Ceftriakson ne sme da se upotrebljava sa intravenskim rastvorima koji sadrže kalcijum, uključujući i Oliclinomel N7-1000E, kroz istu infuzionu liniju (Y-mesto), zbog rizika od stvaranja precipitata soli ceftriakson-kalcijum (videti odeljke Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka i Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija).

Kompatibilnost se mora proveriti sa rastvorom koji se istovremeno primenjuje pomoću istog seta za infuziju, katetera ili kanile.


Lek Oliclinomel N7-1000E se ne sme primeniti pomoću istog pribora pre, tokom ili posle primene krvi zbog opasnosti od nastanka pseudoaglutinacije.


Lek Oliclinomel N7-1000E sadrži jone kalcijuma što predstavlja dodatni rizik od stvaranja precipitata u krvi i/ili komponentama krvi sa dodatim citratom.


Rok upotrebe

2 godine.


Rok upotrebe nakon prvog otvaranja/rekonstitucije/razblaživanja:

Pripremljena (rekonstituisana) emulzija je stabilna najviše 7 dana na temperaturi od 2 °C do 8 °C, nakon čega se može čuvati još najviše 48 sati na temperaturi do 25 °C.


Nakon dodavanja suplemenata (elektroliti, organski fosfati, mikroelementi, vitamini; videti odeljak Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka (i druga uputstva za rukovanje lekom)), mikstura je pre upotrebe hemijski i fizički stabilna 7 dana na temperaturi od 2 °C do 8 °C, nakon čega se može čuvati još najviše 48 sati na temperaturi do 25 °C. Sa mikrobiološke tačke gledišta, emulziju za infuziju treba iskoristiti odmah nakon dodavanja dodataka. Ako se ne primeni odmah, čuvanje i uslovi čuvanja pre upotrebe su odgovornost korisnika i čuvanje ne bi uobičajeno trebalo da bude duže od 24 sata pri temperaturi od 2 °C do 8 °C, osim kad je dodavanje suplemenata bilo u kontrolisanim i proveravanim aseptičnim uslovima.


Posebne mere opreza pri čuvanju

Ne zamrzavati.

Čuvati kesu u spoljašnjoj kartonskoj kutiji, radi zaštite od svetlosti.


Za uslove čuvanja nakon prvog otvaranja/rekonstitucije/razblaživanja, videti odeljak Rok upotrebe.


Priroda i sadržaj pakovanja

Kesa sa tri odeljka-dela je plastična kesa koja ima više slojeva, spakovana u spoljašnju ambalažu (omotač) koja štiti od kiseonika. Adsorber kiseonika može biti dodat ispod spoljašnjeg omotača. Plastična kesa ima više slojeva. Unutrašnji sloj kese sačinjen od smeše poliolefinskih kopolimera i kompatibilan je sa rastvorom aminokiselina, glukoze i emulzijom lipida. Ostali slojevi kese su sačinjeni od EVA (poli(etilen-vinilacetat) i kopoliestera.


Deo koji sadrži rastvor glukoze ima mesto za ubrizgavanje suplemenata.


Deo koji sadrži rastvor aminokiselina ima mesto za pripajanje infuzionog seta.


Posle otvaranja privremenih spojeva-pregrada, kapacitet kese je dovoljan za dodavanje vitamina, elektrolita i oligoelemenata.


Pakovanje:


Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka (i druga uputstva za rukovanje lekom)

  1. Otvaranje

    • Pocepati zaštitni spoljašnji omotač

    • Ako postoji, odbaciti adsorber kiseonika, tj. njegovu kesicu posle uklanjanja spoljašnjeg omotača

    • Potvrditi integritet kese i privremenih spojeva-pregrada

    • Koristiti samo ako kesa nije oštećena, ako su privremeni spojevi intaktni (tj. nema mešanja sadržaja tri odeljka-dela kese) i ako su rastvori aminokiselina i glukoze bistri i bezbojni ili slabo žute boje, a emulzija lipida je homogena tečnost mlečnog izgleda


  2. Mešanje rastvora i emulzije

    • Osigurati da je lek na sobnoj temperaturi u momentu cepanja-otvaranja spojeva između delova kese

    • Ručno presavijati kesu u nju samu, počevši od vrha kese (kraj ili deo kese gde se nalazi otvor za kačenje)

    • Privremeni spojevi-pregrade će nestati od dela blizu ulaza (inleta)

    • Nastaviti sa savijanjem kese sve dok se spojevi-pregrade ne otvore do polovine svoje dužine

    • Pomešati kesu najmanje 3 puta obrtanjem.


  3. Priprema infuzije

    • Moraju postojati aseptični uslovi

    • Okačiti kesu (na držač)

    • Ukloniti plastični štitnik sa dela za primenu

    • Čvrsto spojiti vrh infuzionog seta sa delom za primenu.


  4. Dodaci


    Kapacitet kese je dovoljan da omogući dodavanje npr. vitamina, elektrolita i oligoelemenata.

    Bilo koji suplement (uključujući vitamine) može se dodati u rekonstituisanu miksturu (posle otvaranja privremenih spojeva-pregrada između delova kese i mešanja sadržaja sva tri dela kese).

    Vitamini se takođe mogu dodati u deo kese koji sadrži rastvor glukoze pre rekonstituisanja miksture (pre otvaranja privremenih spojeva-pregrada i pre mešanja rastvora i emulzije).

    Nakon dodavanja dodataka, treba proveriti osmolarnost konačne mešavine pre primene, naročito u perifernu venu.

    U lek Oliclinomel N7-1000E mogu biti dodati:

    • Elektroliti (za formulacije koje već sadrže elektrolite kao što je Oliclinomel N7-1000E, treba uzeti u obzir već prisutne elektrolite u kesi).

    • Stabilnost (po litru dobijene miksture) pokazana je za sledeće elektrolite do ukupne količine od:

      • 150 mmola natrijuma

      • 150 mmola kalijuma

      • 5,6 mmola magnezijuma

      • 5 mmola kalcijuma

    • Kada je u pitanju organski fosfat, stabilnost je pokazana za količinu do 15 mmola po kesi

    • Oligoelementi i vitamini: Stabilnost je pokazana za dodavanje preporučenih dnevnih doza (koje sadrže do 1 mg gvožđa)

    • Pedijatrijske formulacije se primenjuju kod dece

      Dodavanje svih navedenih suplemenata, mora biti obavljeno pod aseptičnim uslovima. Svi suplementi se dodaju u injekciono mesto korišćenjem igle za injekciju:

    • Treba pripremiti injekciono mesto,

    • Treba probušiti injekciono mesto i ubrizgati,

    • Na kraju, treba izmešati sadržaj kese i suplemenata.


  5. Primena


Za jednokratnu primenu.

Primeniti samo lek kod kojeg su privremeni spojevi-pregrade između delova kese uklonjeni, tj. pocepani, a sadržaj tri dela kese izmešan.


Uverite se da u krajnjoj emulziji za infuziju nije došlo do odvajanja faza.


Posle otvaranja kese, sadržaj se mora odmah iskoristiti, i ne sme se čuvati za narednu infuziju. Ne sme se ponovo primeniti delimično iskorišćena kesa.

Nemojte povezivati serijski kese da bi se izbegla mogućnost pojave gasne embolije usled prisustva vazduha u prvoj kesi.


Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.


Uputstvo za pripremu i rukovanje

Lek Oliclinomel N7-1000E se sme koristiti samo:


Lek Oliclinomel N7-1000E treba zagrejati na sobnoj temperaturu pre primene.


image

Lek se sme primeniti samo ako su nepropusne pregrade između tri odeljka uklonjene i ako je sadržaj tri odeljka izmešan na sledeći način:


1.

2.

3.


Držite kesu na vrhu kako biste

otvorili zaštitnu kesu.

Odstranite prednji deo zaštitnog Stavite kesu na ravnu i čistu

omotača kako biste izvadili površinu tako da se otvor za Oliclinomel kesu. Zaštitni kačenje nalazi ispred Vas. omotač zajedno sa kesom

apsorbensa kiseonika bacite u otpad.


4.

5.

6.


Podignite kesu u gornjem delu

(gde se nalazi otvor za kačenje) kako biste potisnuli rastvor iz gornjeg dela. Čvrsto presavijte

Mešajte okrećući kesu gore-dole

najmanje 3 puta. Proverite da je nastala mešavina homogena i da nije došlo do odvajanja faza.

Okačite kesu. Uklonite zaštitu

nastavka za primenu. Čvrsto spojite nastavak sa konektorom.


gornji deo kese dok se privremene pregrade potpuno ne otvore (presavijte do oko pola kese).


Nakon otvaranja kese, lek se mora upotrebiti odmah i nikada se ne sme čuvati za drugu infuziju. Ne smete primeniti delimično iskorišćenu kesu.

Nemojte povezivati serijski kese da bi se izbegla mogućnost pojave gasne embolije usled prisustva vazduha u prvoj kesi.

Samo za jednokratnu upotrebu. Neiskorišćeni lek ili otpadni materijal koji potiče od leka treba odložiti u medicinski otpad.


Dodaci


Pre nego dodate druge lekove ili dodatke u jedan od tri odeljka kese ili pripremljenu mešavinu, proverite njihovu kompatibilnost sa sadržajem trojne mešavine te stabilnost nastale mešavine (posebno stabilnost emulzije lipida).


Lek Oliclinomel N7-1000E se može primeniti sam ili nakon dodataka elektrolita, oligoelemenata ili vitamina, ukoliko je to potrebno.


Bilo koji suplement (uključujući vitamine) može se dodati u rekonstituisanu miksturu (posle otvaranja privremenih spojeva-pregrada između delova kese i mešanja sadržaja sva tri dela kese).

Vitamini se takođe mogu dodati u deo kese koji sadrži rastvor glukoze pre rekonstituisanja miksture (pre otvaranja privremenih spojeva-pregrada i pre mešanja rastvora i emulzije).


U Oliclinomel N7-1000E se mogu dodati: