Početna stranica Početna stranica

Tantum Verde Forte
benzidamin

UPUTSTVO ZA LEK



Tantum Verde Forte, 3 mg/mL, sprej za usnu sluznicu, rastvor benzidamin


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekar ili farmaceut.


U ovom uputstvu pročitaćete:


  1. Šta je lek Tantum Verde Forte i čemu je namenjen

  2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Tantum Verde Forte

  3. Kako se primenjuje lek Tantum Verde Forte

  4. Moguća neželjena dejstva

  5. Kako čuvati lek Tantum Verde Forte

  6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

  1. Šta je lek Tantum Verde Forte i čemu je namenjen

    Lek Tantum Verde Forte, sprej za usnu sluznicu, rastvor sadrži aktivnu supstancu benzidamin-hidrohlorid, koja spada u grupu antiinflamatornih lekova (lekovi potiv zapaljenja) za lokalnu primenu.


    Lokalno primenjen benzidamin lako prodire u zapaljeno tkivo i ublažava simptome zapaljenja usne duplje i grla i otežanog gutanja. Brzo dolazi do popuštanja bola. Takođe, benzidamin-hidrohlorid deluje i kao antiseptik.


    Lek Tantum Verde Forte, sprej za usnu sluznicu, rastvor je namenjen za simptomatsku terapiju bola i nadražaja kod zapaljenja usne duplje i grla (npr. zapaljenje sluzokože usne duplje, desni, ždrela itd.) kao i nakon određenih stomatoloških intervencija (npr. uklanjanje karijesa, vađenja zuba itd.).


    Lek Tantum Verde Forte, 3 mg/mL, sprej za usnu sluznicu, rastvor je namenjen za primenu kod odraslih.


  2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Tantum Verde Forte Lek Tantum Verde Forte ne smete primenjivati:

    - ako ste preosetljivi (alergični) na aktivnu supstancu benzidamin-hidrohlorid ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka (navedene u odeljku 6).


    Upozorenja i mere opreza

    Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite lek Tantum Verde Forte.


    Dugotrajna upotreba benzidamina može dovesti do pojave senzibilizacije (preosetljivosti). U tom slučaju je potrebno da prekinete sa primenom leka i da konsultujete Vašeg lekara radi primene odgovarajuće terapije.


    Ulceracije (oštećenja sluzokože) u ustima i ždrelu mogu biti znak ozbiljnijih oboljenja. U slučaju da u toku 3 dana ne dođe do poboljšanja simptoma bolesti, morate potražiti savet lekara ili stomatologa.


    Ne preporučuje se upotreba benzidamina ukoliko ste alergični na acetilsalicilnu kiselinu ili druge nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL - vrsta lekova koja se koristi najčešće za ublažavanje bola, nrp. ibuprofen, diklofenak i sl.).


    Ukoliko bolujete od bronhijalne astme lek Tantum Verde Forte, sprej za usnu sluznicu treba da uzimate sa posebnim oprezom zbog moguće pojave bronhospazma (otežanog disanja usled suženja disajnih puteva).


    Ukoliko se kod Vas jave bilo kakva neželjena dejstva leka, odmah obavestite Vašeg lekara.


    Drugi lekovi i lek Tantum Verde Forte

    Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.


    Nisu sprovedena ispitivanja interakcija sa drugim lekovima.


    Trudnoća i dojenje

    Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.


    Lek Tantum Verde Forte, sprej za usnu sluznicu ne treba primenjivati u periodu trudnoće i dojenja.

    Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

    Pri pravilnoj upotrebi i pridržavanju preporučenih terapijskih doza (u skladu sa ovim uputstvom), nema dokaza o uticaju leka na sposobnost upravljanja vozilima ili rukovanja mašinama.


    Lek Tantum Verde Forte sadrži metilparahidroksibenzoat, makrogolglicerol hidroksistearat 40 (hidrogenizovano polioksil ricinusovo ulje) i etanol

    Lek Tantum Verde Forte, 3 mg/mL, sprej za usnu sluznicu sadrži metilparahidroksibenzoat koji može da izazove alergijske reakcije, čak i odložene.


    Lek Tantum Verde Forte, 3 mg/mL, sprej za usnu sluznicu sadrži makrogolglicerol hidroksistearat 40 (hidrogenizovano polioksil ricinusovo ulje) koji može izazvati stomačne degobe i dijareju (proliv).


    Lek Tantum Verde Forte, 3 mg/mL, sprej za usnu sluznicu sadrži manje količine etanola (alkohola), manje od 100 mg po dozi.


  3. Kako se primenjuje lek Tantum Verde Forte

    Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.


    Tantum Verde Forte, sprej za usnu sluznicu se koristi 2-6 puta dnevno (na svakih sat i po do 3 sata):


    Odrasli:

    Po 2-4 raspršivanja na obolelo mesto, 2 do 6 puta na dan. Jednim raspršivanjem oslobodi se 0,17 mL rastvora.

    Ne sme se prekoračiti preporučena doza leka.


    Deca i adolescenti

    Lek Tantum Verde Forte, 3 mg/mL, sprej za usnu sluznicu nije namenjen za primenu kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina.


    Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle 3 dana, obavezno se obratite Vašem lekaru!

    Uputstvo za korišćenje spreja: image

    1. Podignite cevčicu nastavka za raspršivanje.

    2. Staviti cevčicu nastavka za raspršivanje u usta i usmeriti je prema zapaljenom mestu (usta ili grlo). Pritisnuti klip na dole.


    Napomena:

    Pri prvoj upotrebi spreja, nekoliko puta pritisnite klip na dole (3-4 puta) sve dok se ne pojavi odgovarajući mlaz. Sprej je sada spreman za upotrebu.

    Način primene:

    Lek je namenjen za oromukozalnu primenu (potiskom spreja lek se raspršuje po sluzokoži usne duplje i grla).


    Ako ste primenili više leka Tantum Verde Forte nego što je trebalo

    Ukoliko ste primenili veću dozu leka nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom!


    Slučajno progutana manja količina leka nije opasna. Ukoliko je greškom progutana veća količina leka Tantum Verde Forte odmah potražite savet lekara. U slučaju predoziranja najčešće se javjaju gastrointestonalni simptomi i simptomi centralnog nervnog sistema. Najčešći gastrointestinalni simptomi su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i iritacija jednjaka. Simptomi centralnog nervnog sistema uključuju vrtoglavicu, halucinacije, nemir, anksioznost i razdražljivost.


    Veoma retko su zabeleženi simptomi slučajnog predoziranja velikim količinama rastvora Tantum Verde (najčešće kod dece), kao što su nemir, anksioznost, konvulzije, preznojavanje, groznica, ubrzan rad srca, ataksija (gubitak koordinacije pokreta), tremor (nevoljno drhtanje), povraćanje, bol u abdomenu, a može se javiti i paraliza disajnih mišića.


    U slučaju da dođe do predoziranja potrebno je isprazniti sadržaj želuca izazivanjem povraćanja i ispiranjem želuca; takođe je potrebno osigurati odgovarajuću nadoknadu tečnosti.


    Ako ste zaboravili da primenite lek Tantum Verde Forte

    Nikada ne uzimajte duplu dozu da nadomestite to što ste preskočili da uzmete lek! Prvom prilikom uzmite sledeću dozu leka.


    Ako naglo prestanete da primenjujete lek Tantum Verde Forte

    Primenu leka Tantum Verde Forte možete prekinuti kada poželite, bez ikakvih smetnji po vaše zdravlje.


  4. Moguća neželjena dejstva


    Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.


    Neželjena dejstva su prema učestalosti javljanja svrstana u sledeće kategorije:


    Povremena neželjena dejstva (mogu se javiti kod do 1 na 100 pacijenata koji primenjuju lek): povećana osetljivost kože na sunčevu svetlost izazvana lekom (fotosenzitivnost).


    Retka neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji primenjuju lek):

    reakcije preosetljivosti; osećaj peckanja u ustima; suva usta; utrnulost na mestu primene odmah nakon upotrebe (ovo je povezano sa aktivnim dejstvom leka i brzo prolazi); mučnina; povraćanje.


    Veoma retka neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek): laringospazam (grč glatkih mišića grkljana praćen otežanim disanjem); angioedem (alergijska reakcija praćena oticanjem lica, usana, jezika ili grla, otežanim disanjem i gutanjem).


    Nepoznate učestalosti (ne mogu se proceniti na osnovu dostupnih podataka): anafilaktička reakcija (teška i životno ugrožavajuća alergijska reakcija).

    Prijavljivanje neželjenih reakcija


    Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS):


    Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu

    Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija

    website:

    e-mail: nezeljene.reakcije@alims.gov.rs



  5. Kako čuvati lek Tantum Verde Forte

    Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.


    Ne smete koristiti lek Tantum Verde Forte posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.


    Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.


    Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana.Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine

  6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije Šta sadrži lek Tantum Verde Forte

Aktivna supstanca: benzidamin-hidrohlorid.

100 mLrastvora sadrži 0,30 g benzidamin-hidrohlorida, što odgovara 0,268 g benzidamina.


Pomoćne supstance: glicerol; etanol 96%; saharin-natrijum; metilparahidroksibenzoat; makrogolglicerol hidroksistearat 40; aroma mente; voda, prečišćena.


Kako izgleda lek Tantum Verde Forte i sadržaj pakovanja

Sprej za usnu sluznicu, rastvor

Bezbojan, bistar rastvor sa tipičnim mirisom na mentu.


Unutrašnje pakovanje je polietilenska boca sa raspršivačem, zapremine 15 mL sa 0,30% rastvorom. Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna polietilenska boca sa raspršivačem i Uputstvo za lek.


Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

BONIFAR D.O.O.NOVI BEOGRAD

Beograd, Bulevar Zorana Ðinđića 87/1, Beograd


Proizvođač:

AZIENDE CHIMICHE RIUNITE ANGELINI FRANCESCO ACRAF SPA

Via Vecchia Del Pinocchio, 22, Ancona (AN), Italija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Mart, 2018.


Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.


Broj i datum dozvole:

515-01-02591-17-001 od 29.03.2018.