Početna stranica Početna stranica

Metoject
metotreksat

UPUTSTVO ZA LEK



Metoject, 10 mg/mL, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu metotreksat


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.


U ovom uputstvu pročitaćete:


  1. Šta je lek Metoject i čemu je namenjen

  2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Metoject

  3. Kako se primenjuje lek Metoject

  4. Moguća neželjena dejstva

  5. Kako čuvati lek Metoject

  6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

  1. Šta je lek Metoject i čemu je namenjen

    Lek Metoject sadrži aktivnu supstancu metotreksat (u obliku metotreksat-dinatrijuma) koja deluje tako što:

    • ometa rast određenih ćelija u telu koje se brzo razmnožavaju (antitumorski lek).

    • smanjuje aktivnost imunskog sistema (sopstveni odbrambeni mehanizam tela),

    • ima antiinflamatorna (protivzapaljenska) dejstva.


    Lek Metoject je indikovan za lečenje:

    • aktivnog reumatoidnog artritisa kod odraslih pacijenata,

    • poliartikularnog oblika teškog aktivnog juvenilnog idiopatskog artritisa, kada nema odgovarajućeg odgovora na nesteridne antiinflamatorne lekove (NSAIL),

    • teške i generalizovane psorijaze vulgaris, naročito plak-tipa i psorijatičnog artritisa kod odraslih pacijenata koji ne reaguju na konvencionalnu terapiju,

    • blage do umerene Kronove bolesti kod odraslih pacijenata kada odgovarajuća terapija nije moguća sa drugim lekovima.


      Reumatoidni artritis (RA) je hronična bolest kolagena, koju karakteriše zapaljenje sinovijalnih membrana (membrana zgloba). Ove membrane proizvode tečnost koja deluje kao podmazivač u mnogim zglobovima. Zapaljenje izaziva zadebljanje membrane i oticanje zgloba.


      Juvenilni artritis zahvata decu i adolescente mlađe od 16 godina. Poliartritični oblici su oni, u kojima je 5 ili više zglobova zahvaćeno tokom prvih 6 meseci bolesti.


      Psorijatični artritis je vrsta artritisa sa psorijatičnim lezijama na koži i noktima, naročito na zglobovima prstiju ruku i nogu.


      Psorijaza vulgaris je česta hronična bolest kože, koju karakterišu crvene mrlje, pokrivene debelim, suvim, srebrnastim naslagama.


      Lek Metoject modifikuje i usporava napredovanje bolesti.


      Kronova bolest je vrsta inflamatorne bolesti creva koja može zahvatiti bilo koji deo gastrointestinalnog trakta uzrokujući simptome kao što su bol u stomaku, proliv, povraćanje ili gubitak telesne mase.

  2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Metoject Lek Metoject ne smete primenjivati:

    • ako ste alergični (preosetljivi) na metotreksat ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka (navedene u odeljku 6),

    • ako bolujete od teškog oboljenja jetre ili bubrega ili oboljenja krvi,

    • ako redovno unosite velike količine alkohola,

    • ako bolujete od teške infekcije, npr. tuberkuloze, HIV-a ili drugih sindroma imunodeficijencije

    • ako bolujete od čira u ustima, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu,

    • ako ste trudni ili dojite,

    • ako istovremeno primate živu vakcinu.


      Upozorenja i mere opreza

      Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite lek Metoject ako:

    • ste stariji ili ako se generalno osećate loše i slabo,

    • Vam je oštećena funkcija jetre,

    • patite od dehidratacije (gubitak vode).


    Preporučena naknadna ispitivanja i bezbedonosne mere:

    Čak i kada se lek Metoject primenjuje u malim dozama, mogu se javiti ozbiljna neželjena dejstva. Da bi se ona blagovremeno otkrila, Vaš lekar treba da obavi lekarske preglede i laboratorijske testove.

    Pre započinjanja lečenja:

    Pre započinjanja lečenja, biće uzeti uzorci krvi, da bi se proverilo da li imate dovoljno krvnih ćelija, u cilju provere funkcije Vaše jetre, serumskih albumina (proteini u krvi) i funkcije Vaših bubrega. Vaš lekar će takođe proveriti da li imate tuberkulozu (infektivna bolest koja je praćena pojavom malih čvorova u zahvaćenom tkivu) i uraditi rendgenski snimak grudnog koša.


    Za vreme lečenja:

    Sledeći pregledi će se sprovoditi najmanje jednom mesečno za vreme prvih šest meseci, a posle ovog perioda najmanje jednom u tri meseca.


    • Pregled usta i grla zbog promena na sluzokoži

    • Pregled krvi

    • Provera funkcije jetre

    • Provera funkcije bubrega

    • Provera respiratornog sistema i ako treba i provera funkcije pluća.


      Metotreksat može uticati na Vaš imunski sistem i rezultate vakcinacije. On takođe može uticati na rezulate imunoloških testova. Neaktivne hronične infekcije (npr. herpes zoster, tuberkuloza, hepatitis B ili C) se mogu ponovo aktivirati. Za vreme lečenja lekom Metoject ne smete se vakcinisati živim vakcinama.


      Dermatitis izazvan radijacijom i opekotine od sunca se mogu ponovno javiti u toku terapije metotreksatom (povratne reakcije). Pogoršanje psorijatičnih lezija se može javiti kod izlaganja UV-radijaciji i istovremene upotrebe metotreksata.


      Može doći do povećanja limfnih čvorova (limfoma) i tada lečenje treba prekinuti.


      Dijareja (proliv) može biti toksični efekat leka Metoject i zahteva prekid terapije. Ako patite od dijareje, molimo da se obratite Vašem lekaru.


      Određeni poremećaji mozga (encefalopatija/ leukoencefalopatija) su prijavljeni kod pacijenata sa karcinomom koji primaju terapiju metotreksatom. Mogućnost za pojavu ovih neželjenih dejstava se ne može isključiti kada se metotreksat koristi u terapiji drugih bolesti.


      Drugi lekovi i Metoject


      Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove. Imajte na umu da se ovo odnosi i na lekove koje ćete uzimati u budućnosti.


      Efekti lečenja mogu biti izmenjeni, ako se lek Metoject primenjuje zajedno sa nekim drugim lekovima:

      • Antibiotici kao što su: tetraciklini, hloramfenikol, antibiotici širokog spektra koji se ne resorbuju, penicilini, glikopeptidi, sulfonamidi, ciprofloksacin i cefalotin (lekovi za sprečavanje/lečenje određenih infekcija).

      • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi ili salicilati (lekovi koji se koriste za lečenje bolova i/ili zapaljenja kao što su acetilsalicilna kiselina, diklofenak i ibuprofen ili pirazol).

      • Probenecid (lek protiv gihta).

      • Slabe organske kiseline kao što su diuretici Henleove petlje

      • Lekovi koji mogu da imaju negativan uticaj na koštanu srž, npr. trimetoprim/sulfometoksazol (antibiotik) i pirimetamin.

      • Ostali lekovi koji se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa kao što su leflunomid, sulfasalazin i azatioprin.

      • Merkaptopurin (citostatik).

      • Retinoidi (lekovi protiv psorijaze i ostalih dermatoloških oboljenja).

      • Teofilin (lek protiv bronhijalne astme i ostalih plućnih oboljenja).

      • Neki lekovi protiv stomačnih tegoba kao što su omeprazol i pantoprazol.

      • Hipoglikemici (lekovi koji se koriste da snize šećer u krvi).


    Vitamini koji sadrže folnu kiselinu mogu da smanje efekte vaše terapije i trebalo bi ih uzimati samo ako Vam to savetuje Vaš lekar.


    Vakcinacija živom vakcinom u isto vreme kada primate lek Metoject se mora izbegavati. Primena leka Metoject sa hranom, pićima i alkoholom

    Za vreme lečenja lekom Metoject treba izbegavati alkohol, kao i velike količine kafe, osvežavajućih pića koja sadrže kofein i crni čaj.


    Trudnoća, dojenje i plodnost


    Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

    Primena u periodu trudnoće

    Ne uzimajte lek Metoject za vreme trudnoće. Postoji rizik za oštećenje ploda i pobačaj. Muškarci i žene za vreme terapije treba da primenjuju efektivne metode kontrole rađanja, kao i u toku šest meseci nakon što je lečenje lekom Metoject prekinuto.


    Kod žena u reproduktivnom periodu, pre početka terapije metotreksatom mora se sa sigurnošću isključiti mogućnost da postoji bilo kakva trudnoća korišćenjem određenih mera, npr. test trudnoće.


    Zbog genotoksičnosti metotreksata, sve žene koje žele da zatrudne se savetuju da konsultuju genetsko savetovalište, ako je moguće, pre početka terapije, a muškarcima se savetuje da potraže savet o mogućnosti prezervacije sperme pre početka terapije.


    Primena u periodu dojenja

    Tokom terapije lekom Metoject ne smete dojiti. Prekinite dojenje pre i za vreme upotrebe leka Metoject.


    Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

    Terapija lekom Metoject može izazvati neželjena dejstva koja pogađaju centralni nervni sistem, npr. umor i vrtoglavicu. Stoga, sposobnost upravljanja vozilima i/ili rukovanja mašinama može da bude ugrožena u pojedinim slučajevima. Ako osetite umor ili pospanost, ne treba da vozite, niti da rukujete mašinama.


    Lek Metoject sadrži natrijum

    Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol natrijuma (23 mg) po dozi, tj. „suštinski je bez natrijuma”.


  3. Kako se primenjuje lek Metoject

    Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom ako niste sigurni.


    Vaš lekar odlučuje o dozi, koja se prilagođava individualno Vama. Obično je potrebno 4-8 nedelja pre nego što se pojave prvi efekti lečenja. Lek Metoject treba da propisuje samo lekar koji je upoznat sa različitim osobinama leka i njegovim mehanizmom delovanja.


    Lek Metoject se primenjuje od strane ili pod nadzorom lekara ili medicinskog osoblja kao injekcija samo jednom nedeljno. Zajedno sa Vašim lekarom Vi odlučujete koji će to biti pogodan dan u nedelji svake

    nedelje kada primate injekciju. Lek Metoject se može primeniti intravenski (u venu), intramuskularno (u mišić) i supkutano (pod kožu).


    Primena kod dece i adolescenata

    Lek je namenjen za odrasle i decu stariju od 3 godine. Upotreba kod dece je ograničena na intramuskularnu i supkutanu primenu zbog ograničenih podataka o intravenskoj primeni. Lekar odlučuje o odgovarajućoj dozi kod dece i adolescenata sa poliartikularnim oblikom juvenilnog idiopatskog artritisa.


    Upotreba leka Metoject se ne preporučuje kod dece mlađe od 3 godine zbog nedovoljnog iskustva primene leka u ovoj starosnoj grupi.


    Način i trajanje primene

    Lek Metoject se ubrizgava jednom nedeljno!


    O trajanju lečenja odlučuje Vaš lekar. Lečenje reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijaze vulgaris, psorijatičnog artritisa i Kronove bolesti lekom Metoject je dugotrajano.


    Na početku lečenja lekom Metoject injekciju će Vam primeniti zdravstveni radnik. Međutim, Vaš lekar će odrediti da li je za Vas prihvatljivo da sami sebi dajete lek Metoject potkožno (supkutano). U tom slučaju, Vi ćete biti obučeni kako to da radite.

    Ni pod kakvim uslovima nemojte pokušavati da sami sebi date injekciju ako za to prethodno niste bili obučeni.


    Nemojte pokušavati da sami sebi date lek intramuskularno (u mišić) ili intravenski (u venu)!


    Obratite se svom lekaru ukoliko primetite bilo koje neželjeno dejstvo ili bilo kakve promene na mestu primene leka!


    Pogrešno doziranje metotreksata može dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata uključujući smrtni ishod!


    Način rukovanja i uklanjanja mora biti u skladu sa lokalnim zahtevima za citostatike. Zdravstvene radnice koje su trudne ne smeju rukovati i/ili davati lek Metoject.


    Potrebno je izbegavati bilo kakav kontakt metotreksata sa kožom i sluzokožom! U slučaju kontaminacije, zahvaćena površina se mora odmah isprati sa dosta vode.


    Ako ste primili više leka Metoject nego što treba

    Ukoliko je Vaš lekar odredio da je za Vas prihvatljivo da sami sebi dajete lek Metoject potkožno (supkutano), pridržavajte se isključivo saveta lekara u vezi sa doziranjem leka!

    Nikako nemojte sami menjati dozu leka!


    Ako Vi (ili neko drugi) uzme više leka nego što bi trebalo, odmah se obratite lekaru ili idite do najbliže bolnice. Obavezno ponesite pakovanje leka sa sobom.


    Ako ste zaboravili da primenite lek Metoject

    Nikada ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili preskočenu dozu!


    Lek Metoject se primenjuje jednom nedeljno! Preporučuje se da se odredi jedan dan u nedelji kao „dan za injekciju”.


    U slučaju da ste propustili da primenite lek potkožno prema utvrđenom rasporedu, odmah se obratite Vašem lekaru!


    Ako naglo prestanete da primenjujete lek Metoject

    Ne bi smeli da menjate ili prekidate terapiju metotreksatom, a da se prethodno niste posavetovali sa lekarom! Ako sumnajte na teška neželjena dejstva, odmah se obratite lekaru za savet.


    Ako osetite da je efekat leka Metoject prejak ili preslab, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ili farmaceutom.


    Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.


  4. Moguća neželjena dejstva


    Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.


    Učestalost, kao i stepen težine neželjenih dejstava zavisi od doziranja i učestalosti primene. Pošto teška neželjena dejstva mogu da se jave čak i pri malim dozama, važno je da ste pod redovnim nadzorom svog lekara.


    Vaš lekar će uraditi testove radi praćenja poremećaja vrednosti krvne slike (kao što je smanjenje broja belih krvnih zrnaca, smanjenje broja trombocita, limfocita) i promena na bubrezima i jetri.


    Neželjena dejstva su navedena prema učestalosti javljanja na sledeći način:

    Veoma česta neželjena dejstva (mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek): Česta neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek): Povremena neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek): Retka neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek):

    Veoma retka neželjena dejstva (mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek): Nepoznata učestalost: ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.


    Odmah obavestite svog lekara ukoliko imate neki od sledećih simptoma, jer oni mogu ukazivati na ozbiljna, potencijalno životno ugrožavajuća neželjena dejstva, koja zahtevaju hitnu specifičnu terapiju:

    • uporan suv, neproduktivni kašalj, kratak dah i groznica; ovo mogu biti znaci zapaljenja pluća [često]

    • simptomi oštećenja jetre kao što su žuta prebojenost kože i beonjača; metotreksat može izazvati hronično oštećenje jetre (ciroza jetre), stvaranje ožiljnog tkiva (fibroza jetre), masnu degeneraciju jetre [sva nabrojana su povremena], zapaljenje jetre (akutni hepatitis) [retko] i akutnu insuficijenciju jetre [veoma retko]

    • alergijski simptomi, poput osipa na koži uključujući i crvenilo kože i svrab, oticanje šaka, stopala, zglobova, lica, usana, usta ili grla (mogu dovesti do otežanog gutanja ili disanja) i osećaj da ćete se onesvestiti; ovo može biti znak teške alergijske reakcije ili anafilaktičkog šoka [retko]

    • simptomi oštećenja bubrega kao što su oticanje šaka, zglobova ili stopala, ili promene učestalosti mokrenja ili smanjenjo stvaranje (oligurija) ili potpuno odsustvo urina (anurija); ovo mogu biti znaci bubrežne insuficijencije [retko]

    • simptomi infekcija, npr. groznica, drhtavica, tup bol, gušobolja; metotreksat Vas može učiniti podložnijim infekcijama. Mogu se javiti teške infekcije poput određenog tipa zapaljenja pluća (Pneumocystis carinii pneumonija) ili trovanje krvi (sepsa) [retko]

    • simptomi kao što su slabost jedne polovine tela (moždani udar) ili bol, oticanje, crvenilo i neuobičajeni osećaj topline u jednoj nozi (duboka venska tromboza); ovo se može dogoditi kada krvni ugrušak uzrokuje blokadu krvnog suda (tromboembolijski događaj) [retko]

    • groznica i ozbiljan poremećaj Vašeg ošteg stanja, ili iznenadna pojava groznice udružena sa gušoboljom ili bolom u ustima, ili urinarni problemi; metotreksat može izazvati nagli pad broja određenih belih krvnih zrnaca (agranulocitoza) i tešku supresiju funkcije kostne srži [veoma retko]

    • neočekivano krvarenje, npr. krvarenje desni, krv u urinu, povraćanje krvi ili pojava modrica; ovo mogu biti znaci značajnog smanjenja broja trombocita izazvanog teškom depresijom funkcije koštane srži [veoma retko]

    • simptomi kao što su teška glavobolja često u kombinaciji sa groznicom, kočenje vrata, mučnina, povraćanje, dezorijentacije i osetljivost na svetlost mogu ukazati na zapaljenje membrane mozga (akutni aseptični meningitis) [veoma retko]

    • Određeni poremećaji mozga (encefalopatija/leukoencefalopatija) su prijavljeni kod pacijenata sa karcinomom koji primaju terapiju metotreksatom. Mogućnost za pojavu ovih neželjenih dejstava se ne može isključiti kada se metotreksat koristi u terapiji drugih bolesti. Znaci ovakvih poremećaja mozga mogu biti promenjeno mentalno stanje, poremećaji pokreta (ataksija), poremećaji vida ili poremećaji pamćenja [nepoznate učestalosti].

    • ozbiljan osip na koži ili pojava plikova na koži (ovo takođe može uticati na Vaša usta, oči i genitalije); ovo mogu biti znaci stanja koje se zove Stevens Johnson-ov sindrom ili sindrom spaljene kože (toksična epidermalna nekroliza/ Lyell-ov sindrom) [veoma retko]


      U nastavku su navedena ostala neželjena dejstva koja se mogu javiti:


      Veoma česta neželjena dejstva:

      • zapaljenje sluzokože usta, poremećaj varenja, mučnina, gubitak apetita, bol u stomaku

      • abnormalni rezultati testova funkcije jetre (povišene vrednosti ASAT, ALAT, bilirubina i alkalne fosfataze)


        Česta neželjena dejstva:

      • čirevi u ustima, proliv

      • osip, crvenilo kože, svrab

      • glavobolja, umor, pospanost

      • smanjeno stvaranje krvnih ćelija, praćeno smanjenjem broja belih i/ili crvenih krvnih zrnaca i/ili krvnih pločica


        Povremena neželjena dejstva:

      • zapaljenje grla

      • zapaljenje creva, povraćanje, zapaljenje pankreasa (gušterače), crne ili katranaste stolice, gastrointestinalni čirevi i krvarenje

      • povećana osetljivost na svetlost, gubitak kose, povećani broj reumatskih čvorića, čir na koži, herpes zoster, zapaljenje krvnih sudova, herpesu sličan osip po koži, koprivnjača

      • pojava šećerne bolesti (dijabetes melitus)

      • vrtoglavica, konfuzija, depresija

      • smanjenje koncentracije albumina u serumu

      • smanjenje broja svih krvnih ćelija i pločica

      • zapaljenje i ulceracije (čirevi) mokraćne bešike ili vagine, smanjena funkcija bubrega, poremećeno mokrenje

      • bol u zglobovima, bol u mišićima, smanjenje koštane mase


        Retka neželjena dejstva:

      • zapaljenje tkiva desni

      • povećana pigmentacija kože, akne, plave mrlje na koži usled krvarenja iz krvnih sudova (ekhimoza, petehije), alergijsko zapaljenje krvnih sudova

      • smanjen broj antitela u krvi

      • infekcija (uključujući reaktivaciju neaktivne hronične infekcije), bolest „crvenih očiju” (konjunktivitis)

      • promene raspoloženja

      • vizuelni poremećaji

      • zapaljenje srčane maramice, nakupljanje tečnosti u srčanoj kesi (prostor oko srca), poremećaj srčanog punjenja usled nakupljanja tečnosti oko srca

      • nizak krvni pritisak

      • stvaranje ožiljnog tkiva u plućima (fibroza pluća), kratak dah i bronhijalna astma, nakupljanje tečnosti u plućnoj maramici

      • stres prelom

      • poremećaj elektrolita

      • groznica, poremećaj zarastanja rana


        Veoma retka neželjena dejstva:

      • akutno toksično proširenje creva (toksični megakolon)

      • povećana pigmentacija noktiju, infekcija kože oko noktiju (akutna paronihija), duboka infekcija folikula kose (furunkuloza), vidljiva lokalna proširenja kapilara

      • lokalno oštećenje (stvaranje sterilnog apscesa, promene u masnom tkivu) mesta primene injekcije kod primene u mišić (intramuskularno) ili pod kožu (subkutano)

      • bol, gubitak snage ili osećanje obamrlosti ili mravinjanje u rukama i nogama, promene čula ukusa (metalni ukus), grčevi, paraliza, meningizam

      • poremećaj vida, nezapaljenski poremećaj na nivou oka (retinopatija)

      • gubitak polnog nagona, impotencija, uvećanje mlečnih žlezda kod muškaraca, oštećena spermatogeneza (oligospermija), menstrualni poremećaj, vaginalni sekret

      • povećanje limfnih čvorova (limfom)


        Neželjena dejstva nepoznate učestalosti:

      • povećan broj određenih belih krvnih zrnaca

      • krvarenje iz nosa

      • prisustvo proteina u mokraći

      • osećaj slabosti


        Kada se metotreksat primenjuje intramuskularno, na mestu ubrizgavanja često se može javiti lokalna reakcija (npr. osećaj pečenja) ili oštećenje (nastanak sterilnih apscesa, propadanje masnog tkiva). Supkutana primena metotreksata se lokalno dobro podnosi. Primećene su samo blage lokalne reakcije na koži, koje se povlače tokom terapije.


        Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu.


        Prijavljivanje neželjenih reakcija


        Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS):


        Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu

        Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija

        website:

        e-mail: nezeljene.reakcije@alims.gov.rs



  5. Kako čuvati lek Metoject

    Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

    Ne smete koristiti lek Metoject posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon

    ,,Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

    Lek čuvati na temperaturi do 25 °C u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti. Rok upotrebe nakon prvog otvaranja:

    Rastvor je namenjen za jednokratnu primenu. Nakon prve primene ostatak rastvora baciti.


    Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.


  6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije


Šta sadrži lek Metoject


Aktivna supstanca je metotreksat-dinatrijum.

1 mL rastvora sadrži 10 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.


1 napunjen injekcioni špric od 1 mL sadrži 10 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.

1 napunjen injekcioni špric od 1,5 mL sadrži 15 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma. 1 napunjen injekcioni špric od 2 mL sadrži 20 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.

  1. napunjen injekcioni špric od 2,5 mL sadrži 25 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma. Pomoćne supstance su: natrijum-hlorid, natrijum-hidroksid, voda za injekcije.

    Kako izgleda lek Metoject i sadržaj pakovanja


    Rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu. Bistar rastvor, žute boje.


    Unutrašnje pakovanje leka je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla (tip I) zapremine 1 mL, 2,25 mL ili 3 mL, graduisan, sa ili bez adaptera za injekcionu iglu. Napunjeni injekcioni špric je zatvoren sa jedne strane elastomernim poklopcem za vrh, dok se sa druge strane nalazi potisni zatvarač od hlorobutil gume (tip I). Potisni klip od polistirena ili polipropilena insertovan u zatvarač čini potisni klip šprica.

    Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister sa napunjenim injekcionim špricem sa 1 mL, 1,5 mL, 2 mL ili 2,5 mL rastvora za injekciju i odgovarajućom iglom i Uputstvom za lek.


    Nosilac dozvole i proizvođač


    Nosilac dozvole za lek: QUATALIA D.O.O.

    Reljina 4/3, Beograd


    Proizvođač:

    MEDAC GESELLSCHAFT FUR KLINISCHE SPEZIALPRAPARATE M.B.H

    Theaterstraße 6, Wedel, Nemačka


    Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

    Jul, 2018.

    Režim izdavanja leka:

    Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta.


    Broj i datum dozvole:

    Metoject 10 mg/mL, 1 x 1 mL:

    515-01-04279-17-001 od

    26.07.2018.

    Metoject 10 mg/mL, 1 x 1,5 mL:

    515-01-04282-17-001 od

    26.07.2018.

    Metoject 10 mg/mL, 1 x 2 mL:

    515-01-04283-17-001 od

    26.07.2018.

    Metoject 10 mg/mL, 1 x 2,5 mL:

    515-01-04285-17-001 od

    26.07.2018.


    Uputstvo za upotrebu, rukovanje i odlaganje:


    Na početku lečenja lekom Metoject injekciju Vam može dati zdravstveni radnik. Međutim, Vaš lekar će odrediti da li je za Vas prihvatljivo da sami sebi dajete lek Metoject potkožno (supkutano). U tom slučaju, Vi ćete biti obučeni kako to da radite. Ni pod kakvim uslovima nemojte pokušavati da sami sebi date injekciju ako za to prethodno niste bili obučeni.


    Nemojte pokušavati da sami sebi date lek intramuskularno (u mišić) ili intravenski (u venu)!


    Obratite se svom lekaru ukoliko primetite bilo koje neželjeno dejstvo ili bilo kakve promene na mestu primene leka!


    Rastvor treba vizuelno pregledati pre upotrebe. Rastvor mora biti bistar i bez vidljivih čestica.

    Način rukovanja i uklanjanja mora biti u skladu sa lokalnim zahtevima za citostatike. Trudnice koje su bolničko osoblje ne treba da rukuju, ni da primenjuju lek Metoject.


    Rastvor je namenjen za jednokratnu primenu. Nakon prve primene ostatak rastvora baciti.

    Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.


    Uputstvo za primenu supkutane injekcije (u koracima):


    1. Operite ruke pre nego što počnete da pripremate lek Metoject injekciju. Proverite rok trajanja naznačen na kutiji i uverite se da ste uzeli ispravnu jačinu leka.


    2. Otvorite kutiju gde se nalazi lek Metoject napunjemi injekcioni špric u unutrašnjem plastičnom pakovanju. Izvadite Uputstvo za lek i pažljivo ga pročitajte.


      image


    3. Izvadite iz kutije plastično pakovanje koje sadrži špric. Držite plastično pakovanje jednom rukom, a drugom rukom uklonite papir koji ge pokriva. Izvadite špric.


      image


    4. Čvrsto držite glavni deo šprica i uklonite sivi gumeni zapušač sa šprica, vodeći računa da ne dodirnete sterilni otvor šprica.


      image

    5. Odložite špric nazad u sterilno plastično pakovanje i ostavite ga na dohvat ruke. Bistar žuti rastvor neće moći da iscuri.


      image


    6. Otvorite gornji deo pakovanja za iglu. Ne dodirujte okrugli sterilni otvor igle. Da bi ste to izbegli pakovanje za iglu držite za gornji kraj.


      image


    7. Prčvrstite iglu sa njenim zaštitnim poklopcem i pakovanjem za napunjen špric. Čvrsto okrenite iglu. Uklonite pakovanje sa igle i napunjemi špric odložite na pristupačno mesto.


      image

    8. Na slici ispod su označena mesta na stomaku i butinama za moguću primenu injekcije. Izaberite mesto za ubod injekcije i dezinfikujte ga tamponom vate natopljenom u alkohol ili dezinficijens. Pustite da se dezificijens suši 30 do 60 sekundi.


      image image


    9. Postavite nokat na braon ivicu igle i uklonite zaštitni poklopac sa igle povlačenjem i okretanjem u isto vreme. Ne dodirujte sterilnu iglu. Ukoliko se to dogodi uzmite novu iglu za supkutanu primenu.


      image


    10. Koristeći palac i kažiprst formirati nabor na koži na mestu izabranom za ubod injekcije. Ubrizgati injekciju parvilno u kožu pod uglom od 90°.


      image


    11. Zabodite iglu u popunosti, celom dužinom u kožu. Zatim polako gurnite klip na dole i istisnite sav sadržaj šprica ispod kože.


      image

    12. Pažljivo izvadite iglu i pritisnite mesto ubrizgavanja tamponom. Ne trljajte, jer će to izazvati iritaciju na mestu uboda.


      image


    13. Da biste izbegli povrede, stavite špric i iglu u poseban kontejner za oštre predmete i odložite ga sa kućnim otpadom.


      image


      ------------------------------------------------------------------------------------------------

      SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:


      Terapijske indikacije

      Metotreksat je indikovan za terapiju:

      • aktivnog reumatoidnog artritisa kod odraslih pacijenata,

      • poliartikularnog oblika teškog aktivnog juvenilnog idiopatskog artritisa, kada je neadekvatan odgovor na nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL),

      • teške i generalizovane psorijaze vulgaris, naročito plak-tipa i psorijatičnog artritisa kod odraslih pacijenata koji ne reaguju na konvencionalnu terapiju,

      • blage do umerene Kronove bolesti bilo samostalno ili u kombinaciji sa kortikosteroidima kod odraslih pacijenata rezistentnih ili intolerantnih na tiopurine.


      Doziranje i način primene

      Metotreksat treba da propisuju samo lekari, koji su upoznati sa različitim karakteristikama leka i njegovim mehanizmom dejstva. Terapija metotreksatom treba da počne pod nadzorom lekara, a zatim može da se nastavi samostalnom primenom od strane pacijenta. Pacijent mora da bude obučen kako ispravno da primeni supkutanu injekciju metotreksata. Prvu injekciju metotreksata treba primeniti pod direktnim medicinskim nadzorom. Samostalnu primenu treba da obavljaju samo pacijenti koji su dobro motivisani, adekvatno obučeni i imaju pristup stručnim savetima. Metotreksat se injektuje isključivo jednom nedeljno. Mora se izričito naglasiti pacijentu da se lek Metoject primenjuje isključivo jednom nedeljno. Preporuka je da se odredi određeni dan u nedelji koji će biti „dan za injekciju”..

      Eliminacija metotreksata je smanjena kod pacijenata sa trećim prostorom distribucije (ascites, pleuralni izlivi). Takvi pacijenti zahtevaju posebno pažljivo praćenje toksičnosti, i zahtevaju smanjenje doze ili, u nekim slučajevima, prekid primene metotreksata (videti odeljke Farmakokinetički podaci Sažetka karakteristika leka i Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).

      Doziranje


      Doziranje kod odraslih pacijenata sa reumatoidnim artritisom:

      Preporučena početna doza je 7,5 mg metotreksata jednom nedeljno, primenjena supkutano, intramuskularno ili intravenski. U zavisnosti od individualne aktivnosti oboljenja i podnošljivosti od strane pacijenta, početna doza se može postepeno povećavati za 2,5 mg nedeljno. Po pravilu, ne treba prekoračiti nedeljnu dozu od 25 mg. Međutim, doze veće od 20 mg/nedeljno su povezane sa značajnim povećanjem toksičnosti, naročito supresijom koštane srži. Odgovor na terapiju se može očekivati posle približno 4-8 nedelja. Nakon postizanja željenih terapijskih rezultata, dozu treba postepeno smanjivati do najmanje moguće efektivne doze održavanja.


      Pedijatrijska populacija


      Doziranje kod dece i adolescenata ispod 16 godina sa poliartikularnim oblikom juvenilnog idiopatskog artritisa:

      Preporučena doza je 10 - 15 mg/m2 telesne površine (engl. body surface area, BSA) jednom nedeljno. U slučaju nedovoljne efikasnosti, nedeljna doza se može povećati do najviše 20 mg/m2 BSA jednom nedeljno. Međutim, u slučaju povećanja doze, preporučuje se povećana učestalost nadzora.


      Usled ograničenih podataka o intravenskoj primeni kod dece i adolescenata, parenteralna upotreba je ograničena na supkutanu i intramuskularnu injekciju.


      Pacijente sa juvenilnim idiopatskim artritisom uvek treba uputiti lekaru reumatologije specijalizovanom za lečenje dece/adolescenata.


      Ne preporučuje se upotreba metotreksata kod dece uzrasta ispod 3 godine, jer nema dovoljno podataka o efikasnosti i bezbednosti primene leka u ovoj populaciji (videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).


      Doziranje kod pacijenata sa psorijazom vulgaris i psorijatičnim artritisom:

      Preporučuje se primena test-doze od 5-10 mg parenteralno, jednu nedelju pre terapije, kako bi se otkrila neželjena idiosinkratska reakcija. Preporučena početna doza metotreksata je 7,5 mg jednom nedeljno, primenjena supkutano, intramuskularno ili intravenski. Dozu treba postepeno povećavati, ali ona, po pravilu, ne treba da prevazilazi nedeljnu dozu od 25 mg metotreksata. Doze veće od 20 mg/nedeljno mogu biti povezane sa značajnim povećanjem toksičnosti, naročito supresijom koštane srži. Odgovor na terapiju načelno treba očekivati posle 2-6 nedelja. Po postizanju željenog terapijskog rezultata, dozu treba postepeno smanjivati do najmanje moguće efektivne doze održavanja.


      Maksimalna nedeljna doza

      Dozu treba povećati po potrebi, ali po pravilu ne bi trebalo da prelazi maksimalnu preporučenu nedeljnu dozu od 25 mg. U nekoliko izuzetnih slučajeva veća doza može biti klinički opravdana, ali ne bi trebalo da prelazi maksimalnu nedeljnu dozu od 30 mg metotreksata, jer će se toksičnost značajno povećati.


      Doziranje kod pacijenata sa Kronovom bolešću:

      • Inicijalna terapija:

        25 mg/nedeljno primenjeno supkutano, intravenski ili intramuskularno Odgovor na terapiju se može očekivati posle otprilike 8 do 12 nedelja.

      • Terapija održavanja:

      15 mg/nedeljno primenjeno supkutano, intravenski ili intramuskularno

      Usled nedovoljno iskustava upotrebe leka Metoject kod pedijatrijske populacije ovaj lek se ne može preporučiti za terapiju Kronove bolesti kod ove populacije.


      Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega:

      Metotreksat treba sa oprezom primenjivati kod pacijenata sa poremećenom funkcijom bubrega. Dozu treba prilagoditi na sledeći način:


      Klirens kreatinina (mL/min) Doza

      > 60 100%

      30-59 50%

      <30 Lek Metoject se ne sme primenjivati Videti odeljak Kontraindikacije.

      Pacijenti sa oštećenom funkcijom jetre:

      Metotreksat, ako ga uopšte treba davati pacijentima sa značajnim prisutnim ili prethodnim oboljenjem jetre, treba primenjivati sa velikim oprezom, naročito ako je poremećaj funkcije jetre izazvan alkoholom. Ukoliko koncentracija bilirubin iznosi > 5 mg/dL (85,5 mikromol/L), metotreksat je kontraindikovan.

      Za listu svih kontraindikacija, videti odeljak Kontraindikacije. Primena kod starijih pacijenata:

      Kod starijih pacijenata treba razmotriti mogućnost smanjenja doze, zbog smanjene funkcije jetre i bubrega, kao i smanjenih rezervi folata koje se javljaju u starijoj starosnoj grupi.


      Primena kod pacijenata sa trećim prostorom distribucije (pleuralni izlivi,ascites):

      S obzirom na to da se poluvreme eliminacije metotreksata može produžiti do 4 puta u odnosu na normalnu vrednost kod pacijenata sa trećim distribucionim prostorom, može biti potrebno smanjenje doze ili, u nekim slučajevima, prekid primene metotreksata (videti odeljke Farmakokinetički podaci Sažetka karakteristika leka i Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).


      Način primene:


      Ovaj lek je namenjen samo za jednokratnu primenu.

      Lek Metoject se može primeniti intramuskularnim, intravenskim ili supkutanim putem (kod dece i adolescenata samo supkutanim i intramuskularnim putem).

      O ukupnoj dužini trajanja terapije odlučuje lekar. Napomena:

      Ukoliko se sa oralne primene prelazi na parenteralnu, može biti neophodno smanjenje doze, usled

      promenljive bioraspoloživosti metotreksata nakon oralne primene.


      Shodno važećim smernicama, može se uzeti u razmatranje nadoknađivanje folne kiseline.


      Kontraindikacije

      Metotreksat je kontraindikovan u slučaju:

      • preosetljivosti na aktivnu supstancu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci navedenih u odeljku Lista pomoćnih supstanci,

      • teškog oštećenja funkcije jetre (videti odeljak Doziranje i način primene),

      • zloupotrebe alkohola,

      • teškog oštećenja bubrega (klirens kreatinina manji od 30 mL/min (videti takođe odeljke Doziranje i način primene i Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka)),

      • postojećih krvnih diskrazija, kao što su hipoplazija koštane srži, leukopenija, trombocitopenija ili značajna anemija,

      • ozbiljnih, akutnih ili hroničnih infekcija, kao što su tuberkuloza, HIV ili ostali sindromi imunodeficijencije,

      • ulceracija u usnoj duplji i poznate aktivne gastrointestinalne ulkusne bolesti,

      • trudnoće, dojenja (videti odeljak Plodnost, trudnoća i dojenje),

      • istovremene vakcinacije živim vakcinama.


      Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

      Pacijentima treba jasno objasniti da terapiju treba primenjivati jednom nedeljno, a ne svakog dana.

      Pacijente na terapiji metotreksatom treba odgovarajuće kontrolisati, kako bi se znaci mogućih toksičnih efekata ili neželjena dejstva otkrili i procenili sa minimalnim odlaganjima. Stoga terapija metotreksatom treba da bude započeta pod nadzorom lekara, čije znanje i iskustvo uključuje terapiju antimetabolitima. Zbog mogućnosti teških ili čak fatalnih toksičnih reakcija, lekar bi trebalo da detaljno informiše pacijenta o mogućim rizicima i preporučenim merama bezbednosti.


      Preporučeni pregledi i mere bezbednosti:


      Pre početka ili nastavka terapije metotreksatom posle perioda mirovanja:

      Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom i brojem trombocita, enzimi jetre, bilirubin, serumski albumin, rendgenski pregled grudnog koša i testovi bubrežne funkcije. Ako je klinički indikovano, isključiti tuberkulozu i hepatitis.


      Za vreme terapije (najmanje jednom mesečno za vreme prvih šest meseci i potom svaka tri meseca): Trebalo bi razmotriti mogućnost povećanja učestalosti nadzora pri povećanju doze.


      1. Pregled usta i grla zbog promena na sluzokoži.


      2. Kompletna krvna slika sa leukocitarnom formulom i brojem trombocita. Supresija hematopoeze izazvana metotreksatom može nastati naglo i pri prividno bezbednim dozama. Bilo kakvo značajno smanjenje broja leukocita ili trombocita zahteva momentalno obustavljanje leka i primenu odgovarajuće suportivne terapije. Pacijente treba savetovati da prijave sve znake i simptome koji ukazuju na postojanje infekcije. Kod pacijenata koji istovremeno uzimaju hematotoksične lekove (npr. leflunomid) treba pojačano kontrolisati krvnu sliku i trombocite.


      3. Testovi funkcije jetre: Posebnu pažnju treba obratiti na pojavu hepatotoksičnosti. Sa terapijom ne bi trebalo započinjati ili je treba obustaviti ako već postoji ili se tokom terapije javi bilo kakva abnormalnost funkcionalnih testova jetre ili nalaza biopsije jetre. Takve abnormalnosti treba vratiti na normalne vrednosti unutar dve nedelje, posle čega se može nastaviti sa terapijom, u zavisnosti od procene lekara. Nema dokaza koji podržavaju biopsiju jetre u praćenju hepatotoksičnosti u reumatološkim indikacijama.


        Kod pacijenata sa psorijazom sporna je potreba za biopsijom jetre pre i za vreme terapije. Dalja istraživanja su potrebna da bi se utvrdilo da li hemijski testovi jetre ili propeptid kolagena tipa III mogu da detektuju hepatotoksičnost u dovoljnoj meri. Procena treba da se obavi od slučaja do slučaja i treba da napravi razliku između pacijenata bez faktora rizika i pacijenata sa faktorima rizika, kao što je prethodno preterano konzumiranje alkohola, trajno povišenje vrednosti enzima jetre, oboljenje jetre u anamnezi, porodična anamneza urođene bolesti jetre, dijabetes melitus, gojaznost, prethodna značajna izloženost hepatotoksičnim lekovima i hemikalijama, i produžena terapija metotreksatom ili kumulativne doze od 1,5 g i više.


        Proveriti vrednosti enzime jetre u serumu: Privremeno povećanje vrednosti transaminaza do 2-3 puta iznad gornje granice normalnih nivoa aktivnosti prisutno je kod pacijenata sa učestalošću od 13-20 %. U slučaju trajnog povećanja vrednosti enzima jetre, treba razmotriti mogućnost smanjenja doze ili prekida terapije.


        Zbog potencijalne toksičnosti za jetru, za vreme terapije metotreksatom ne treba primenjivati druge hepatotoksične lekove, osim ako je to jasno neophodno, a upotrebu alkohola treba izbegavati, ili značajno smanjiti (videti odeljak Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija). Intenzivnije praćenje vrednosti enzima jetre treba preduzimati kod pacijenata koji istovremeno primaju druge

        hepatotoksične lekove (npr. leflunomid). Isto bi trebalo imati na umu kod istovremene primene hematotoksičnih lekova (npr. leflunomid).


      4. Bubrežnu funkciju treba kontrolisati testovima bubrežne funkcije i analizom urina (videti odeljke

        Doziranje i način primene i Kontraindikacije).

        S obzirom na to da se metotreksat eliminiše uglavnom preko bubrega, u slučaju oštećenja bubrežne funkcije, treba očekivati povišene koncentracije u serumu, koje mogu da imaju za rezultat teška neželjena dejstva.

        U slučajevima kada bubrežna funkcija može biti kompromitovana (npr. kod starijih pacijenata), treba češće sprovoditi kontrole. To se naročito odnosi na situaciju kada se istovremeno primenjuju lekovi koji utiču na eliminaciju metotreksata, izazivaju oštećenje bubrega (npr. nesteroidni antiinflamatorni lekovi) ili koji potencijalno mogu dovesti do poremećaja produkcije krvnih ćelija. Dehidratacija takođe može pojačati toksičnost metotreksata.


      5. Provera respiratornog sistema: Neophodan je oprez u cilju otkrivanja simptoma poremećaja plućne funkcije i, ako je potrebno, funkcionalno testiranje pluća. Svaka afekcija pluća zahteva brzu dijagnostiku i prekid primene metotreksata. Plućni simptomi (naročito suvi, neproduktivni kašalj) ili nespecifični pneumonitis koji se javljuju za vreme terapije metotreksatom mogu biti indikativni za potencijalno opasne lezije i zahtevaju prekid tretmana i detaljna ispitivanja. Može se javiti akutni ili hronični intersticijalni pneumonitis, često udružen sa eozinofilijom, a prijavljeni su i smrtni slučajevi. Iako klinički varijabilan, tipični simptomi oboljenja pluća izazvanog metotreksatom su groznica, kašalj, dispneja, hipoksemija uz prisustvo infiltrata na rendgenskom snimku grudnog koša i stoga se mora isključiti infekcija. Plućna afekcija zahteva brzu dijagnostiku i prekid terapije metotreksatom. Ova lezija se može javiti pri svim dozama metotreksata.


      6. Metotreksat može, zbog svojih efekata na imunski sistem, poremetiti odgovor na vakcinaciju i uticati na rezultate imunoloških testova. Posebna pažnja je potrebna u prisustvu inaktivnih, hroničnih infekcija (npr. herpes zoster, tuberkuloza, hepatitis B ili C), zbog njihove moguće aktivacije. Ne treba sprovoditi istovremenu vakcinaciju živim vakcinama u toku terapije metotreksatom.


      Mogu se javiti maligni limfomi kod pacijenata koji primaju male doze metotreksata, i tada se terapija mora obustaviti. Izostanak znakova spontane regresije limfoma zahteva započinjanje citotoksične terapije.


      U retkim slučajevima prijavljena je akutna megaloblastna pancitopenija kod istovremene upotrebe sa antagonistima folata kao što je trimetoprim/sulfametoksazol.


      Dermatitis indukovan radijacijom i opekotine od sunca se mogu ponovno javiti u toku terapije metotreksatom (recall reakcije). Egzacerbacija psorijatičnih lezija se može javiti kod izlaganja UV-radijaciji i istovremene upotrebe metotreksata.


      Eliminacija metotreksata je smanjena kod pacijenata sa trećim prostorom distribucije (ascites, pleuralna efuzija). Kod takvih pacijenata neophodan je posebno pažljiv nadzor u pogledu toksičnosti, i potrebno je smanjiti dozu, ili, u nekim slučajevima, prekinuti primenu metotreksata. Pleuralne efuzije i ascitesi treba da se punktiraju pre početka terapije metotreksatom (videti odeljak Farmakokinetički podaci Sažetka karakteristika leka).


      Dijareja i ulcerozni stomatitis se mogu javiti kao toksični efekti i zahtevaju prekid terapije, u suprotnom može se javiti hemoragični enteritis i može nastupiti smrt usled intestinalne perforacije.


      Vitaminski preparati i ostali proizvodi koji sadrže folnu kiselinu, folinsku kiselinu ili njihove derivate mogu da smanje efikasnost metotreksata.


      U terapiji psorijaze, upotrebu metotreksata treba ograničiti za indikaciju teškog oblika psorijaze, koji ne reaguje odgovarajuće na ostale oblike terapije, ali samo kada se dijagnoza uspostavi pomoću biopsije i/ili konsultacije sa dermatologom.

      Encefalopatija/ leukoencefalopatija su prijavljene kod onkoloških pacijenata koji primaju terapiju metotreksatom, i ne može se isključiti mogućnost za pojavu ovih neželjenih dejstava u terapiji metotreksatom kod neonkoloških indikacija.


      Mora se potvrditi odsustvo trudnoće pre započinjanja primene metotreksata. Metotreksat izaziva embriotoksičnost, abortus i oštećenje fetusa kod ljudi. Za vreme njegove primene, metotreksat utiče na spermatogenezu i oogenezu, što može imati za posledicu smanjenu plodnost. Izgleda da se ovi efekti povlače nakon prekida terapije. Za vreme terapije i tokom najmanje šest meseci posle prekida terapije metotreksatom i kod muškaraca i kod žena treba primenjivati efektivne metode kontracepcije. Sa pacijentima u reproduktivnom periodu treba prodiskutovati o mogućim rizicima uticaja na reprodukciju i na odgovarajući način posavetovati njihove partnere (videti odeljak Plodnost, trudnoća i dojenje).


      Natrijum

      Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol natrijuma (23 mg) po dozi, tj. suštinski je „bez natrijuma”.


      Pedijatrijska populacija

      Ne preporučuje se upotreba metotreksata kod dece uzrasta ispod 3 godine, jer nema dovoljno podataka o efikasnosti i bezbednosti primene leka u ovoj populaciji (videti odeljak Doziranje i način primene).


      Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

      Alkohol, hepatotoksični lekovi, hematotoksični lekovi

      Mogućnost da metotreksat izazove hepatotoksične efekte povećana je pri redovnom unosu alkohola i pri istovremenoj primeni hepatotoksičnih lekova (videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka). Pacijente koji istovremeno dobijaju druge hepatotoksične lekove (npr. leflunomid) treba posebno pažljivo nadzirati. Isto bi trebalo uzeti u obzir prilikom istovremene primene hematotoksičnih lekova (npr. leflunomid, azatioprin, retinoidi, sulfasalazin). Incidenca pancitopenije i hepatotoksičnosti može da se poveća kada se leflunomid kombinuje sa metotreksatom.


      Kombinovana terapija metotreksatom i retinoidima kao što su acitretin ili etretinat dovodi do povećanja rizika od hepatotoksičnosti.


      Oralni antibiotici

      Oralni antibiotici, kao što su tetraciklini, hloramfenikol i neapsorbujući antibiotici širokog spektra, mogu uticati na eneterohepatičnu cirkulaciju, tako što inhibišu crevnu floru ili suprimiraju bakterijski metabolizam.


      Antibiotici

      Antibiotici, kao što su penicilini, glikopeptidi, sulfonamidi, ciprofloksacin i cefalotin, mogu, u individualnim slučajevima, smanjiti bubrežni klirens metotreksata, tako da može da se javi povećana serumska koncentracija metotreksata sa istovremenom hematološkom i gastrointestinalnom toksičnošću.


      Lekovi sa visokim koeficijentom vezivanja za proteine plazme

      Metotreksat se vezuje za proteine plazme i drugi lekovi koji se vezuju za proteine plazme ga mogu iz te veze istisnuti, npr. salicilati, hipoglikemici, diuretici, sulfonamidi, difenilhidantoini, tetraciklini, hloramfenikol i para-aminobenzoinska kiselina i kiseli antiinflamatorni agensi, što može dovesti do povećane toksičnosti kada se primenjuju istovremeno.


      Probenecid, slabe organske kiseline, pirazoli i nesteroidni antiinflamatorni lekovi

      Probenecid, slabe organske kiseline, kao što su diuretici Henleove petlje i pirazoli (fenilbutazon) mogu smanjiti eliminaciju metotreksata, pri čemu povišene koncentracije u serumu mogu dovesti do povećane hematotoksičnosti. Postoji takođe mogućnost povećane toksičnosti kada se kombinuju male doze metotreksata i nesteroidnih antiinflamatornih lekova ili salicilata.


      Lekovi koji nepovoljno utiču na koštanu srž

      U slučaju primene lekova koji mogu imati neželjen uticaj na koštanu srž (npr. sulfonamidi, trimetoprim- sulfametoksazol, hloramfenikol, pirimetamin), treba obratiti pažnju na mogućnost poremećaja hematopoeze.

      Lekovi koji uzrokuju deficit folata

      Istovremena primena lekova koji dovode do deficita folata (npr. sulfonamidi, trimetoprim-sulfametoksazol) mogu da dovedu do povećane toksičnosti metotreksata. Naročita pažnja je stoga potrebna kod već prisutnog deficita folata.


      Lekovi koji sadrže folnu kiselinu ili folinsku kiselinu

      Vitaminski preparati i ostali proizvodi koji sadrže folnu kiselinu, folinsku kiselinu ili njihove derivate mogu da smanje efikasnost metotreksata.


      Drugi antireumatici

      Povećanje toksičnih efekata metotreksata ne bi, generalno, trebalo očekivati kada se lek Metoject istovremeno primeni sa drugim antireumaticima (npr. preparatima zlata, penicilaminom, hidroksihlorohinom, sulfasalazinom, azatioprinom, ciklosporinom).


      Sulfasalazin

      Iako kombinacija metotreksata i sulfasalazina može izazvati povećanje efikasnosti metotreksata, sa posledičnim porastom neželjenih dejstava koji nastaju usled inhibicije sinteze folne kiseline sulfasalazinom, takva neželjena dejstva su primećena u retkim pojedinačnim slučajevima u nekoliko kliničkih ispitivanja.


      Merkaptopurin

      Metotreksat dovodi do povišenja nivoa koncentracije merkaptopurina u plazmi. Stoga kod kombinacije metotreksata i merkaptopurina može biti potrebno podešavanje doziranja.


      Inhibitori protonske pumpe

      Istovremena primena inhibitora protonske pumpe, kao što je omeprazol ili pantoprazol, može dovesti do interakcija: istovremena primena metotreksata i omeprazola dovodila je do odložene bubrežne eliminacije metotreksata. U kombinaciji sa pantoprazolom, u jednom slučaju je primećena inhibicija bubrežne eliminacije metabolita 7-hidroksimetotreksata, sa posledičnom mialgijom i drhtavicom.


      Teofilin

      Metotreksat može da dovede do smanjenja klirensa teofilina; treba pratiti koncentracije teofilina kada se primenjuje zajedno sa metotreksatom.


      Napici koji sadrže kofein ili teofilin

      Za vreme terapije metotreksatom treba izbegavati prekomerno konzumiranje napitaka koji sadrže kofein ili teofilin (kafa, osvežavajući napici sa kofeinom, crni čaj).


      Plodnost, trudnoća i dojenje


      Žene u reproduktivnom periodu

      Žene u reproduktivnom periodu treba da koriste efektivnu kontracepciju tokom terapije.


      Kod žena u reproduktivnom periodu, pre početka terapije metotreksatom mora se isključiti mogućnost da postoji trudnoća korišćenjem određenih mera, npr. test trudnoće.


      Trudnoća

      Metotreksat je kontraindikovan za vreme trudnoće (videti odeljak Kontraindikacije). U studijama na životinjama pokazano je da je metotreksat toksičan za reprodukciju (videti odeljak Pretklinički podaci o bezbednosti leka Sažetka karakteristika leka). Pokazano je da je metotreksat teratogen za ljude; bilo je prijavljeno da izaziva smrt i/ili malformacije kod fetusa. Ekspozicija ograničenog broja trudnica (42) imala je za posledicu porast incidence (1:14) malformacija (kranijalnih, kardiovaskularnih i malformacija ekstremiteta). Ako se metotreksat obustavi pre začeća, prijavljivane su normalne trudnoće. Žene ne smeju zatrudneti tokom terapije metotreksatom. Prijavljeno je da metotreksat može dovesti do abortusa. U slučaju da žena zatrudni za vreme terapije, treba potražiti medicinski savet u vezi sa rizikom od neželjenih dejstava

      metotreksata na plod. Stoga pacijenti u polno zreloj dobi (žene i muškarci) moraju koristiti efektivnu kontracepciju za vreme terapije metotreksatom i najmanje 6 meseci posle nje (videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka).


      Dojenje

      Metotreksat se izlučuje u humanom mleku. Zbog potencijalnih ozbiljnih neželjenih reakcija kod dojenčadi, lek Metoject je kontraindikovan tokom dojenja (videti odeljak Kontraindikacije). Stoga se dojenje mora prekinuti pre i za vreme primene metotreksata.


      Plodnost

      Zbog genotoksičnosti metotreksata, sve žene koje žele da zatrudne se savetuju da konsultuju genetsko savetovalište, ako je moguće, pre početka terapije, a muškarcima se savetuje da potraže savet o mogućnosti prezervacije sperme pre početka terapije.


      Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama


      Simptomi od strane centralnog nervnog sistema, kao što su umor i vrtoglavica, mogu se javiti tokom terapije. Lek Metoject ima blag do umeren uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mašinama.


      Neželjena dejstva


      Sažetak bezbednosnog profila


      Najozbiljnije neželjene reakcije metotreksata uključuju supresiju koštane srži, plućnu toksičnost, hepatotoksičnost, renalnu toksičnost, neurotoksičnost, tromboembolijske događaje, anafilaktički šok i Stevens-Johnson-ov sindrom.


      Najčešće (veoma česte) primećene neželjene reakcije metotreksata uključuju gastrointestinalne poremećaje, npr. stomatitis, dispepsija, bol u stomaku, mučnina, gubitak apetita i abnormalni testovi funkcije jetre, npr. povišene vrednosti ALAT, ASAT, bilirubina, alkalne fosfataze. Druge neželjene reakcije (česte) koje se često javljaju su leukopenija, anemija, trombopenija, glavobolja, umor, pospanost, pneumonija, intersticijski alveolitis/ pneumonitis, često povezane sa eozinofilijom, oralnim ulceracijama, dijarejom, egzantemom, eritemom i pruritusom.


      Tabelarni prikaz neželjenih reakcija

      Najvažnija neželjena dejstva su supresija hematopoeznog sistema i gastrointestinalni poremećaji.


      Učestalost neželjenih dejstava je definisana na sledeći način:

      veoma često (≥1/10), često (≥1/100, <1/10), povremeno (≥1/1000, < 1/100), retko (≥1/10000, <1/1000), veoma retko (<1/10000) i nepoznato (učestalost se ne može proceniti na osnovu dostupnih podataka).


      Infekcije i infestacije Povremeno: faringitis.

      Retko: infekcija (uključujući reaktivaciju neaktivne hronične infekcije), sepsa, konjunktivitis.


      Neoplazme benigne, maligne i nespecifične (uključujući ciste i polipe)

      Veoma retko: U pojedinačnim slučajevima prijavljeni su limfomi koji su se povlačili nakon prekida terapije metotreksatom. U nedavnoj studiji nije bilo moguće ustanoviti da li metotreksat povećava incidencu limfoma.


      Poremećaji krvi i limfnog sistema:

      Često: leukopenija, anemija, trombocitopenija. Povremeno: pancitopenija.

      Veoma retko: agranulocitoza, teški oblik depresije koštane srži. Nepoznato: eozinofilija.


      Poremećaji imunskog sistema:

      Retko: alergijske reakcije, anafilaktički šok, hipogamaglobulinemija.


      Poremećaji metabolizma i ishrane: Povremeno: pojava dijabetes melitusa.


      Psihijatrijski poremećaji: Povremeno: depresija, konfuzija. Retko: promene raspoloženja.


      Poremećaji nervnog sistema:

      Često: glavobolja, umor, pospanost. Povremeno: vrtoglavica.

      Veoma retko: bol, mišićna astenija ili parestezija u ekstremitetima, promene čula ukusa (metalni ukus), konvulzije, meningizam, akutni aseptični meningitis, paraliza.

      Nepoznato: encefalopatija/leukoencefalopatija.


      Poremećaji oka:

      Retko: vizuelni poremećaji.

      Veoma retko: poremećaj vida, retinopatija.


      Kardiološki poremećaji:

      Retko: perikarditis, perikardijalna efuzija, tamponada perikarda.


      Vaskularni poremećaji:

      Retko: hipotenzija, tromboembolijski događaji.


      Respiratorni, torakalni i medijastinalni poremećaji:

      Često: pneumonija, intersticijalni alveolitis/pneumonitis često udružen sa eozinofilijom. Simptomi koji ukazuju na potencijalno teško oštećenje pluća (intersticijalni pneumonitis) su: suv, neproduktivni kašalj, dispnea i groznica.

      Retko: fibroza pluća, Pneumocystis carinii pneumonija, dispnea i bronhijalna astma, pleuralna efuzija. Nepoznato: epistaksa.


      Gastrointestinalni por emećaji:

      Veoma često: stomatitis, dispepsija, mučnina, gubitak apetita, bol u stomaku. Često: oralne ulceracije, dijareja.

      Povremeno: gastrointestinalne ulceracije i krvarenje, enteritis, povraćanje, pankreatitis. Retko: gingivitis.

      Veoma retko: hematemeza, hematoreja, toksični megakolon.


      Hepatobilijarni poremećaji (videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka):

      Veoma često: abnormalni rezultati testova funkcije jetre (povišene vrednosti ALAT, ASAT, alkalne fosfataze i bilirubina).

      Povremeno: ciroza, fibroza i masna degeneracija jetre, smanjenje serumskog albumina. Retko: akutni hepatitis.

      Veoma retko: insuficijencija jetre.


      Poremećaji kože i potkožnog tkiva: Često: egzantem, eritem, pruritus.

      Povremeno: fotosenzitivnost, gubitak kose, povećani broj reumatskih nodula, čir na koži, herpes zoster, vaskulitis, herpetiformne erupcije po koži, urtikarija.

      Retko: povećana pigmentacija, akne, petehije, ekhimoza, alergijski vaskulitis.

      Veoma retko: Stevens-Johnson-ov sindrom, toksična epidermalna nekroliza (Lyell-ov sindrom), povećana pigmentacija noktiju, akutna paronihija, furunkuloza, teleangiektazija.


      Poremećaji mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva: Povremeno: artralgija, mialgija, osteoporoza.

      Retko: stres fraktura.


      Poremećaji bubrega i urinarnog sistema:

      Povremeno: zapaljenje i ulceracije mokraćne bešike, poremećaj funkcije bubrega, poremećaj mokrenja. Retko: insuficijencija bubrega, oligurija, anurija, poremećaj elektrolita.

      Nepoznato: proteinurija.


      Poremećaji reproduktivnog sistema i dojki: Povremeno: zapaljenje i ulceracije vagine.

      Veoma retko: gubitak libida, impotencija, ginekomastija, oligospermija, poremećaj menstruacije, sekrecija iz vagine.


      Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene: Retko: groznica, poremećaj zarastanja rana.

      Veoma retko: lokalno oštećenje (formiranje sterilnog apscesa, lipodistrofija) mesta primene kod intramuskularne ili supkutane primene.

      Nepoznato: astenija.


      Izgled i stepen ozbiljnosti neželjenih dejstava zavisi od doze i učestalosti primene. Međutim, kako se teška neželjena dejstva mogu javiti i pri nižim dozama, neophodno je da lekar kontroliše pacijenta redovno i u kratkim intervalima.

      Kada se metotreksat primenjuje intramuskularno, na mestu ubrizgavanja često se može javiti lokalna reakcija (npr. osećaj pečenja) ili oštećenje (nastanak sterilnih apscesa, destrukcija masnog tkiva). Supkutana primena metotreksata se lokalno dobro podnosi. Primećene su samo blage lokalne reakcije na koži (kao što su peckanje, eritem, oticanje, diskoloracija, pruritus, jak svrab, bol), koje se povlače tokom terapije.


      Prijavljivanje neželjenih reakcija


      Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS):


      Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu

      Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija

      fax: +381 (0)11 39 51 131

      website:

      e-mail: nezeljene.reakcije@alims.gov.rs


      Predoziranje


      1. Simptomi predoziranja

        Toksičnost metotreksata uglavnom pogađa hematopoezni sistem.


      2. Terapijske mere u slučaju predoziranja

      Kalcijum-folinat je specifični antidot za neutralisanje neželjenih dejstava metotreksata.

      U slučaju slučajnog predoziranja, treba dati intramuskularno ili intravenski dozu kalcijum-folinata jednaku ili veću od primenjene doze metotreksata, unutar jednog sata i nastaviti sa primenom metotreksata dok koncentracije metotreksata u serumu ne budu ispod 10-7 mol/L.


      U slučajevima masivnog predoziranja, hidratacija i alkalizacija urina mogli bi biti neophodni za sprečavanje precipitacije metotreksata i/ili njegovih metabolita u bubrežnim tubulima. Ni hemodijaliza, ni peritonealna dijaliza nisu se pokazale efikasnim u popravljanju eliminacije metotreksata. Efikasan klirens metotreksata opisan je kod akutne, intermitentne hemodijalize uz upotrebu dijalizatora sa brzim protokom.


      Lista pomoćnih supstanci


      Natrijum-hlorid;

      Natrijum-hidroksid (za podešavanje pH); Voda za injekcije.


      Inkompatibilnost


      U odsustvu ispitivanja kompatibilnosti ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima.


      Rok upotrebe


  2. godine.


Rok upotrebe nakon prvog otvaranja:

Rastvor je namenjen za jednokratnu primenu. Nakon prve primene ostatak rastvora baciti.


Posebne mere opreza pri čuvanju


Lek čuvati na temperaturi do 25 °C u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti.


Priroda i sadržaj pakovanja i posebne opreme za upotrebu, primenu ili implantaciju leka

Unutrašnje pakovanje leka je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla (tip I) zapremine 1 mL, 2,25 mL ili 3 mL, graduisan, sa ili bez adaptera za injekcionu iglu. Napunjeni injekcioni špric je zatvoren sa jedne strane elastomernim poklopcem za vrh, dok se sa druge strane nalazi potisni zatvarač od hlorobutil gume (tip I). Potisni klip od polistirena ili polipropilena insertovan u zatvarač čini potisni klip šprica.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister sa napunjenim injekcionim špricem sa 1 mL, 1,5 mL, 2 mL ili 2,5 mL rastvora za injekciju i odgovarajućom iglom i Uputstvom za lek.


Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka (i druga uputstva za rukovanje lekom)

Način rukovanja i uklanjanja mora biti u skladu sa lokalnim zahtevima za citostatike. Zdravstvene radnice koje su trudne ne smeju rukovati i/ili davati lek Metoject.


Metotreksat ne treba da dođe u kontakt sa kožom ili sluzokožom. U slučaju kontaminacije, zahvaćena površina se mora odmah isprati dovoljnom količinom vode.


Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.