FISKocr

Mycofin


UPUTSTVO ZA LEK


Mycofin®, krem, 1%

Pakovanje: ukupno 15 g, tuba, 1 x 15 g


Proizvođač: NOBELFARMA ILAC SANAYII VE TICARET A.S.


Adresa: Sancaklar, Duzce, Turska


Podnosilac zahteva: NOBEL ILAC SANAYII VE TICARET AS, Predstavništvo Beograd


Adresa: Molerova 78, Beograd, Srbija


Mycofin®, 1%, krem terbinafin


Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da koristite ovaj lek.


U ovom uputstvu pročitaćete:


 1. Šta je lek Mycofin i čemu je namenjen

 2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Mycofin

 3. Kako se upotrebljava lek Mycofin

 4. Moguća neželjena dejstva

 5. Kako čuvati lek Mycofin

 6. Dodatne informacije


 1. ŠTA JE LEK MYCOFIN I ČEMU JE NAMENJEN


  Mycofin 1% krem je lek protiv gljivičnih infekcija kože. Deluje tako što ubija ili zaustavlja rast gljivica koje izazivaju probleme na koži i koristi se za lečenje:


  Atletsko stopalo se javlja jedino na stopalima (najčešće oba, ali ne uvek), često između nožnih prstiju. Može se javiti i na gornjem delu stopala, na tabanima ili drugim delovima stopala. Najčešći oblik atletskog stopala uzrokuje pucanje ili ljuštenje kože, ponekad uz blago oticanje, plikove ili vlažne čireve.


  Tinea cruris se javlja na delovima tela gde je koža preklopljena, naročito ako su ti delovi vlažni. Najčešće na preponama i unutrašnjoj strani bedara, s tim da je najčešće jedna strana više pogođena od druge. Može se proširiti između nogu do stražnjice ili do trbuha. Može se javiti i na pregibima ispod dojki, u pazuhu ili drugim pregibima. Ovaj osip ima jasne granice i može imati i plikove. Izaziva svrab.


  Tinea corporis se može javiti svuda na telu, a najčešće na glavi, vratu, licu ili rukama. Uglavnom je u obliku crvenog okruglog osipa, ali se takođe može javiti i u vidu ljuskavih površina. Izaziva svrab.


  Pityriasis versicolor se javlja na koži u obliku ljuskavih površina koje prelaze u bele pege usled gubitka pigmenta. Pege su primetljivije leti budući da okolna koža normalno tamni. Uglavnom se javlja na trupu, vratu i rukama, a može se ponovno javiti za nekoliko meseci, naročito usled toplog vremena i znojenja.


 2. ŠTA TREBA DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UZMETE LEK MYCOFIN

  Lek Mycofin ne smete koristiti:


  - ako ste alergični (preosetljivi) na terbinafin ili bilo koji drugi sastojak krema (videti deo 6).


  Kada uzimate lek Mycofin posebno vodite računa:


  Izbegavajte kontakt krema sa očima.

  Ako krem slučajno dođe u kontakt sa Vašim očima, detaljno ih isperite mlazom čiste vode. Ako se nelagodnost nastavi, posetite Vašeg lekara.


  Primena terbinafina se ne preporučuje kod dece.


  Primena drugih lekova


  Pre primene leka Mycofin 1% krem obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta.

  Ne primenjujte druge medicinske proizvode na tretiranim područjima.


  Primena leka Mycofin u periodu trudnoće i dojenja


  Ako ste trudni posavetujte se s lekarom ili farmaceutom pre primene leka Mycofin 1% krem.

  Nemojte koristiti lek Mycofin 1% krem ako dojite jer se terbinafin, aktivna supstanca krema, izlučuje putem majčinog mleka.

  Odojče ne sme doći u dodir sa tretiranom kožom uključujući i dojke.

  Uticaj leka Mycofin na upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama


  Nije primenljivo.


  Važne informacije o nekim sastojcima leka Mycofin


  Lek Mycofin 1% krem sadrži cetilalkohol i stearilalkohol, koji mogu uzrokovati lokalne reakcije na koži (npr. kontaktni dermatitis).


 3. KAKO SE UPOTREBLJAVA LEK MYCOFIN


  Lek je namenjen odraslima.

  Lek je namenjen za primenu na kožu.


  Mycofin 1% krem se nanosi jednom ili dva puta dnevno. Pre nanošenja, bolesnu kožu treba oprati sapunom i potpuno osušiti. Krem naneti u tankom sloju na zahvaćenu kožu i okolnu površinu i blago utrljati. Ako je infekcija u predelima pregiba (na primer ispod dojki, između prstiju, u pazuhu) zahvaćena koža se može pokriti gazom, naročito noću.


  Preporučeno trajanje lečenja za:

  Tinea corporis, cruris : 1-2 nedelje

  Tinea pedis : 1 nedelja

  Kožna kandidijaza : 2 nedelje

  Pityriasis versicolor : 2 nedelje


  Klinički simptomi infekcije se poboljšavaju u roku od nekoliko dana. Međutim, za potpuno izlečenje infekcije potrebno je lek primenjivati onoliko dugo koliko je lekar propisao.


  Ako niste primetili nikakve znake poboljšanja kroz dve nedelje od početka primene, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.


  Ako ste uzeli više leka Mycofin nego što je trebalo


  Predoziranje terbinafinom tokom korišćenja proizvoda za lokalnu primenu nije zabeleženo. Međutim, ako se preparat terbinafina slučajno proguta, potrebno je obratiti se lekaru.


  Ako ste zaboravili da uzmete lek Mycofin


  Ako zaboravite da primenite krem, nanesite ga čim se setite i potom nastavite sa normalnom primenom. Ako se setite tek kada je vreme za sledeću primenu, nanesite uobičajenu količinu i nastavite sa normalnom primenom. Nastojte da primenjujete krem kako je propisano. To je važno jer izostavljanje doza nosi rizik od ponovne pojave infekcije.


  Ako naglo prestanete da uzimate lek Mycofin


  Nemojte naglo prestati sa upotrebom leka Mycofin 1% krem, jer prerano prekidanje lečenja može povećati rizik od ponovne infekcije. Posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što prekinete primenu leka.


 4. MOGUĆA NEŽELJENA DEJSTVA


  Kao i svi lekovi, lek Myofin 1% krem može izazvati probleme kod nekih ljudi kao što su crvenilo, svrab ili peckanje na mestu primene. Radi se o neškodljivim, blagim neželjenim dejstvima koja se mogu očekivati tokom primene krema.

  U veoma retkim slučajevima može se javiti alergija na lek Mycofin 1% krem, koja može izazvati otok i bol, osip kože ili koprivnjaču. Ako primetite navedene simptome, prekinite sa primenom krema i odmah obavestite svog lekara ili farmaceuta.


  Ako primetite bilo kojeneželjeno dejstvo navedeno u ovom uputstvu ili simptome koji bi mogli biti neželjena dejstva na lek Mycofin 1% krem, a nisu pomenuti u ovom uputstvu, obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta.


 5. KAKO ČUVATI LEK MYCOFIN


  Držati lek Mycofin 1% krem van domašaja dece!


  Rok upotrebe


  2 godine.

  Lek se ne može upotrebiti posle isteka roka upotrebe koji je označen na pakovanju.


  Čuvanje


  Lek čuvati u originalnom pakovanju.


 6. DODATNE INFORMACIJE


Šta sadrži lek Mycofin


Aktivna supstanca je terbinafin.

1g krema sadrži 10 mg terbinafin-hidrohlorida.


Pomoćne supstance: Natrijum-hidroksid; Benzilalkohol; Sorbitanstearat; Cetilpalmitat; Cetilalkohol; Stearilalkohol; Polisorbat 60; Izopropilmiristat; Voda, prečišćena.


Kako izgleda lek Mycofin i sadržaj pakovanja


Lek Mycofin 1% krem je sjajan krem, bele boje, slabog mirisa. Primarno pakovanje je aluminjumska tuba sa zatvaračem od 15g.


Nosilac dozvole i Proizvođač


Nosilac dozvole: Nobel Ilac Sanayii ve Ticaret AS–Predstavništvo, Molerova 78, Beograd, Srbija Proizvođač: Nobelfarma Ilac Sanayii ve Ticaret A.S., Sancaklar, Duzce, Turska

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno


Oktobar, 2012


Režim izdavanja leka:


Lek se može izdavati samo uz lekarski recept


Broj i datum dozvole:


515-01-2683-12-001 od 24.12.2012.

Početna stranica


A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z